x

Je li najstarije dijete i najinteligentnije dijete

Tim norveških naučnika je nakon istraživanja došao do zaključka da starija braća imaju višu inteligenciju. Rezultati objavljeni u časopisu Sience temeljeni su na istraživanju u kojem je učestvovalo 250 hiljada norveških muškaraca.

O tome koliko redoslijed rođenja djece u obitelji ima veze s njihovom inteligencijom dosad je bilo mnogo proturječnih stavova naučnika:

* U prilog toj novoj teoriji govore naučnici koji tvrde da starija djeca dobivaju više pažnje svojih roditelja.

* Drugi ističu da se razlike javljaju još prije rođenja, jer majka tokom svake sljedeće trudnoće proizvodi više antitijela koja utječu na razvoj mozga fetusa.

* Treći tvrde da veze između inteligencije i redoslijeda rođenja nema.

* Četvrti barataju podacima koji sugeriraju da parovi s nižim koeficijentom inteligencije imaju više djece od onih s višim kvocijentom inteligencije.

Norveški profesori Petter Kristensen i Tod Bjerkedal kažu da su razlike u inteligenciji u njihovom istraživanju bile male, no, ipak, značajne. Istaknuli su i svoje mišljenje prema kojem na inteligenciju više od bioloških utječu društvene razlike.

Kao primjer navode da su utvrdili kako su oni koji su rođeni kao treće dijete u porodici, a koji su u ranom djetinjstvu ostali bez jednog od starije braće, razvili viši stupanj inteligencije te se približili kvocijentu inteligencije drugorođenog djeteta u porodici.

S druge strane, Frank Sulloway, profesor s Kalifornijskog univerziteta koji se bavi proučavanjem razvoja osobnosti i inteligencije ljudi, rekao je da prvorođenci mogu steći viši kvocijent inteligencije poučavanjem mlađe braće.

 

Izvor: Avaz.ba

 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.