x

oprez

Je li u vezi ili braku dobro baš uvijek biti iskren?

Ponekad su riječi oštrije od mača.

Važno je reći kako je iskrenost u vezi preduvjet za povjerenje, budući da bez iskrenosti veza ne može napredovati i razvijati se. Primjerice, moramo biti sigurni da će nam partner reći ako smo pogriješili u nekom postupku prema rodbini ili prijateljima, ako smo se pogrešno ponijeli prema kolegi na poslu.

Ovo su samo neki primjeri koji potvrđuju ono što već znamo: dobro je biti iskren. Ipak, i u tom nastojanju trebamo biti oprezni kako svojom iskrenošću ne bismo bez potrebe povrijedili partnera ili utjecali negativno na njegovo ili njezino samopouzdanje. Ponekad su riječi oštrije od mača, stoga bezrezervna i brutalna iskrenost može, umjesto pozitivnog utjecaja na vezu – dovesti do problema u partnerskim odnosima.

Postoje situacije u kojima je nužno biti iskren, bez obzira na spoznaju da ćemo njome povrijediti partnera. To su situacije u kojima osjećamo da je ono što ćemo reći važno za partnerovu budućnost, dobrobit, sigurnost.


Iskrenost ili okrutnost?

Psiholozi tvrde kako iskrenost u vezama ponekad može biti motivirana pogrešnim razlogom – ne da pomognemo partneru ili pomognemo u učvršćivanju veze, nego da sebi ugodimo. Jer, kad se neki negativni osjećaji jave, osoba dobiva poriv da se tih istih osjećaja riješi i na taj način se olakša, ugodi si. Najbrži način jest prebaciti ih na partnera.

Često ta početna ugoda rješavanja negativnih osjećaja brzo preraste u grižnju savjesti, kada osoba vidi da je povrijedila nekoga koga voli. Dakle, u mnogim slučajevima nije toliko stvar toga što govorimo, već kako govorimo. Ili, kako izreka kaže: “Iskrenost bez suosjećanja nije ništa drugo nego okrutnost”. Iskrenost se ne sastoji samo u govorenju istine, već u brižnoj komunikaciji u kojoj će, zbog iskrenosti, partner moći napredovati i “rasti”.


Kada je iskrenost nužna?

Za kraj, važno je reći da postoje situacije u kojima je nužno biti iskren, bez obzira na spoznaju da ćemo njome povrijediti partnera. To su situacije u kojima osjećamo da je ono što ćemo reći važno za partnerovu budućnost, dobrobit, sigurnost, zdravlje i sl. Dakle, empatična i brižna iskrenost usmjerena na partnerovu dobrobit je apsolutno poželjna, jer to je nešto što će i partner osjetiti i put kojim vezu možemo učiniti snažnijom i stabilnijom.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.