x

RAZLOG JE BANKROT

Jedan od najvećih kruzera na svijetu kreće na prvo i posljednje putovanje

Planovi za kruzer Global Dream II, jedan od najvećih kruzera na svijetu, propali su zbog bankrota njegovih graditelja.

Trup broda će krenuti na svoje prvo i ujedno posljednje putovanje jer odlazi na lokaciju gdje će biti rastavljen.

Inače, kruzer je trebao biti svijet za sebe, primati 9.000 putnika i ponuditi izuzetan luksuz. Međutim, gradnja može trajati godinama, a prioriteti se mijenjaju ili nastanu problemi poput pandemije koronavirusa.

U slučaju kruzera Global Dream II, trup je završen, motori su postavljeni kao i drugi mehanički sistemi, ali je bankrot spriječio završetak radova.


Kruzer je nešto duži od 340 metara, pripada klasi Global Class ogromnih okeanskih brodova, koja je manja samo od klase Oasis iz kompanije Royal Caribbean Cruises.

Proizvođač MV Werften tvrdi da ovakvi brodovi imaju 2.500 putničkih kabina te 20 paluba. Brodovi su dizajnirani za azijska tržišta, sadrže zabavne parkove, kina, restaurane, trgovačke centre, pozorišta, sportske terene i drugo.


U planovima kompanije je bila upotoreba AI tehnologije za mnoge usluge. Kruzer Global Dream II je trebao napustiti brodogradilište prošle godine, ali se to nije dogodilo zbog pandemije koronavirusa, dok je u međuvremenu interes za krstarenja opao.

Kompanija MV Werften je bankrotirala u januaru, brodogradilište je prodano i koristit će se za proizvodnju podmornica, fregata i drugih plovila, dok će kruzer Global Dream II biti rastavljen i prodan u otpad. Njegovo prvo putovanje će ujedno biti i posljednje.


(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.