x

Jedete li palentu?!

​Pogledajte kroz prozor ovih dana i vidjećete da vrijeme liči na sve osim na zimsko, pa kada se priča o hrani nikako se oteti onom mediteranskom duhu. Sunce, ljeto, bijeli luk, paradajz, bosiljak... meni to nekako odmah zamiriše na mediteransku kuhinju, ali može se tu dodati još raznih namirnica da ovaj niz upotpune. Palenta npr.

Gledajući razne kulinarske emisije, pogotovo one snimane u Italiji, brzo shvatite da se palenta često pominje i priprema na mnogo načina. Na jugu Italije je ulična hrana, kao kod nas palačinke npr, a negdje sam pročitao da su prva jela od palente i pripremljena baš u Italiji. Pišem, dakle, o višestruko korisnoj, vrlo zdravoj namirnici, koja se kod nas pravi na uobičajen način, u par kombinacija i ta se receptura prenosi s koljena na koljeno. Širom svijeta palenta se koristi na razne načine i čini nezaobilazan dio svakodnevne kuhinje.

Da nam ljeto u zimu potraje, jer šta je bolje od toga, predlažem da napravite zanimljiv kolač s palentom i cijelom narandžom.

Kolač ćete lako pripremiti ukoliko u kući imate multipraktik, jer se sve u njemu dešava. Pretpostavljam da niste baš palentu u kolač stavljali, vjerujem da mnogi i dalje neće, ali za one hrabre, koji će rado probati nešto drugačije, ovaj kolač će iznenaditi neobičnim ukusom, teksturom i sočnošću taman koliko treba. Pucketanje maka je djeci posebno zanimljiv efekat pa će ga i oni rado jesti. Vrijedi probati, ako ništa da kuća na ljeto zamiriše, dok se kiseli kupus ne probudi.

Sastojci:

125 grama palente

1 velika narandža

5 jaja

200 grama šećera

50 grama muscovado šećera

125 grama mljevenih badema

3 kašike sjemenki maka

1 čajna kašika praška za pecivo

Narandža za dekoraciju

Priprema:

Operite narandžu i stavite je u šerpu. Naspite vodu u šerpu i napola je poklopite. Kuvajte naradžu dok potpuno ne omekani, oko jedan sat. U međuvremenu zagrijte rernu na 180 stepeni. Uzmite okrugli kalup za pečenje promjera 20 cm, premažite ga uljem i obložite papirom za pečenje (može i silikonski kalup ukoliko ga imate). Dobro ocijedite kuvanu narandžu i presijecite je napola kako biste odstranili sjemenke. Ubacite narandžu u multipraktik, s korom, i napravite pire od nje koristeći najveću brzinu. Na istoj brzini dodajte jedno po jedno jaje, potom dodajte šećer. Smanjite brzinu multipraktika na minimum i dodajte i ostale sastojke. Miješajte toliko da se svi sastojci povežu. Gotovu smjesu prebacite u pripremljen kalup za pečenje. Pecite oko jedan sat. Kolač nakon toga potpuno ohladite i ukrasite prema želji. Za dekoraciju predlažem komadiće narandže, s obzirom na kombinaciju boja, tamnosmeđa i narandžasta, plus daće dodatnu svježinu kolaču. Skuvajte čaj ili kafu i poslužite ga ukućanima i gostima, što da ne.

Ali što je palenta zdrava ...

Pored svega, ova namirnica izuzetno je bogata vlaknima koja se lako vare i zato igraju vrlo značajnu ulogu u našem zdravlju. Ono što mi je bilo zanimljivo saznati tokom istraživanja je da vlakna palente nakon dodira s vodom bubre i onda povećaju volumen stolice, pored toga crijeva ubrzano rade, što na kraju rezulitra odličnom detoksikacijom organizma. Važno je i to da prehrambena vlakna takođe smanjuju rizik za pojavu raka debelog crijeva, koji je, čini mi se, nažalost u ekspanziji na ovim našim prostorima, ali takođe smanjuju rizik bolesti srca i krvnih žila.

Ima li razlike između palente i kukurznog brašna? Odmah da skratimo, razlika između kukuruznog griza i kukuruznog brašna ne postoji. To je jedan isti proizvod, koji se dobija mljevenjem kukuruznog zrna. Kukuruzno brašno ima finu, praškastu strukrutu, dok je u poređenju s njim kukuruzni griz dosta krupniji. Nećete pogriješiti ako se odlučite da koristite kukuruzni griz, palentu, jer se s njim lakše barata i opasnost od stvaranja grudvica je manja.

Nahranite malog sportistu palentom!!

Kako u kući imamo jednog malog fudbalera, a palenta je od velikog značaja za sve koji se bave sportom jer nakon svakog treninga zalihe energije u organizmu potrebno je obnoviti što prije, pa je provjeren saveznik. Trudimo se da palenta bude na meniju svake sedmice. Više puta, ako je ikako moguće. Ipak, palenta kad se skuva onako na brzinu i servira u nekoj činiji i ne izgleda primamljivo, ali ako se iskoriste lako dostupni kuhinjski rekviziti, onda priča dobija drugu dimenziju pa se može napraviti zanimljiv obrok, koji će djeca smazati bez puno priče. U ovoj priči, palenta se pretvara u mali dvorac. Dvorac pripremamo na način da skuvamo palentu. U lonac sa debelim dnom sipate 400 ml vode i zakuvate. Nakon što je voda prokuvala, smanjite temperaturu i dodate 100 g palente. Neprestano miješate dok se ne zgusne. Količinu palente povećajte u omjeru 1:4 ukoliko želite veću količinu. Nakon što je kuvana, odmah je sipajte u silikonske kalupe, koje ste blago premazali kombinacijom ulja i vode, i pustite da se prohladi. Kako su naši kalupi u obliku torte dvorca, onda smo smislili priču o dvorcu koji bi trebalo osvojiti, odnosno - pojesti. Dvorac se nalazi na starom limenom tanjiru, što govori da se bitka dešava u neka davna vremena. U borbi se koristi, naravno, viljuška, a ruka će pomoći ako bitka baš postane opasna (ili se žuri s osvajanjem). Igra je završena nakon što tanjir ostane prazan, a dvorac završi u stomaku. Igra se može nastaviti sakupljanjem bodova tako da se u toku mjeseca postavlja novi rekord u broju osvojenih, pojedenih dvoraca. Ukoliko nemate silikonske kalupe u pomenutom obliku, kupite bilo koje od kojih ćete moći razviti neku priču. Kroz priče djeca pojedu i što u tom trenutku sigurno ne bi. Ako nemate ideju, kontaktirajte me slobodno, zajedno ćemo smisliti priču za što više osvojenih palenta bodova.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.