x

Jednom varalica – uvijek varalica! Da li je to baš tačno?

Sigurno ste nebrojeno puta čuli izreku “vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad”. Drugim riječima, osobe koje jednom počine prevaru, krađu ili fizički nasrnu na drugu osobu, to će učiniti ponovno.

Studentica sa Univerziteta u Denveru sprovela je istraživanje kojim je htjela da provjeri odnosi li se ta izreka i na osobe koje su počinile prevaru i došla je do zaključka da oni koji su u prošlosti varali svoje partnere, imaju čak do pet puta veće šanse da to naprave i u sljedećoj vezi.

Naime, ova studija pratila je 484 nevjenčana pojedinca tokom čak pet godina. Svakih šest mjeseci studentica je pomoću upitnika provjeravala njihov ljubavni život.

Zaključak do kojeg je došla je da je 32 posto ispitanika priznalo prevaru, a 45 posto njih potvrdilo je da je preljub počinilo i u idućoj vezi.

S druge strane, 18 posto ispitanika izjavilo je da nije varalo u prethodnim vezama, a dodali su da su ipak u jednom trenutku posustali i prevarili svog partnera.

Takođe, ovo istraživanje potvrdilo je da osobe koje su jednom bile prevarene, imaju velike šanse ponovno biti prevarene u drugoj vezi jer se kreću u društvenim krugovima koji im stvaraju prepreke da pronađu pouzdane partnere pa nakon nekog vremena počnu prevaru shvaćati kao sastavnicu svake veze.

Iako je manje od 50 posto pojedinaca priznalo da je ponovno varalo u novim vezama, 45 posto je ipak dovoljno velik broj da se takav slučaj ne može nazvati rijetkim.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.