x

POSLASTICA

Jednostavan kolač s jabukama za koji vam ne treba vaga

Ukusan desert bez puno kompliciranja

Jednostavan desert bez vage i puno kompliciranja! Isprobajte recept za brzi jogurt kolač na čaše s ukusnim nadjevom od jabuka.

Sastojci

Biskvit s jogurtom

4 jaja

2 čaše šećera

1 čaša ulja

1 čaša jogurta

1/2 čaše mlijeka

3 čaše glatkog brašna

1 prašak za pecivo

Nadjev s jabukama

1 kg naribanih jabuka

1 kašičica cimeta

1 čaša šećera

2 vanilin šećera

5 kašika griza

Priprema

NAPOMENA: Mjera za sastojke je čaša od jogurta (200 g).

Najprije pripremite nadjev. Jabuke ogulite, očistite i krupno naribajte. Naribanim jabukama dodajte šećer i vanilin šećer i kratko ih pirjajte na laganoj vatri da omekšaju i puste sok.

Maknite jabuke s vatre pa dodajte cimet i griz i promiješajte. Ukoliko ima još vidljive tekućine (soka od jabuka), slobodno dodajte još 1-2 žlice griza. Ostavite nadjev neka se hladi dok pipremate tijesto za biskvit.

Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje, jogurt i mlijeko. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa miksajte smjesu još kratko na najmanjoj brzini da uklonite sve grudice.

Pola biskvitne smjesu izlijte u veći kalup za pečenje (25×30 cm) koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Biskvit kratko pecite cca 10 minuta na 180°C. Polupečeno tijesto ravnomjerno prekrijte nadjevom od jabuka, a zatim i ostatkom biskvitne smjese.

Kolač s jabukama nastavite peći još 20-ak minuta na istoj temperturi. Čačkalicom provjerite je li pečen. Kolač ohladite na sobnoj temperaturi, posipajte šećerom u prahu i poslužite se!

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.