x

POZITIVAN UM

Jednostavne tehnike za prevladavanje negativnih misli

Zadana vrijednost' uma je negativna, pa ga treba ponovno uvježbati kako bi to uravnotežio s pozitivnijim pristupom


Kako bi nas održao na životu, naš mozak neprestano skenira potencijalne opasnosti. Međutim, ta negativna predrasuda može utjecati na naše mentalno i fizičko zdravlje tokom vremena; a ako se već borite s hroničnom bolešću, poput neke autoimune bolesti, prepuštanje negativnosti može učiniti više štete nego koristi.

Ako se često suočavate s beskorisnim mislima, možda ćete htjeti isprobati tri jednostavne tehnike koje će vam pomoći da ih prevladate jer – život nije baš uvijek crna rupa.

Ne-afirmacije

Ova tehnika može biti jako moćna za ljude koji se bore s afirmacijama. Naime, afirmacije mogu imati negativan učinak ovisno o vašoj osobnosti. Neke ljude izjave poput “Nepobjediv sam” jako umiruju, dok drugi tako samo hrane svoje unutrašnje kritičare.

Ako ne možete uvjeriti svoj um u te fraze, promijenite ih u izjave ‘šta ako’. Stavite ‘šta ako’ ispred toga, i to će probiti otpor vašeg uma i otvoriti vam mogućnosti.

Primjerice, ako se borite sa samopouzdanjem, umjesto da kažete “vrijedan sam”, pokušajte reći “Šta ako sam vrijedan?” Dakle, umjesto da se ne slaže s vama, vaš bi se um mogao zapitati jeste li zaista vrijedni ili ne, a čak i ova mala promjena može prevariti vaš mozak da se usredotoči na pozitivno.

Zahvalnost

Vježbanje zahvalnosti može biti vrlo jednostavan način da ponovno ‘uvježbate’ svoj mozak. Iako je naš mozak naviknut na negativnosti, umjesto da pokušavate ignorirati ono što je loše u svijetu (što se obično obije o glavu), zahvalnost vam pomaže da vidite i dobre stvari.

Samo pomislite na tri stvari svaku večer prije spavanja koje su tog dana bile pozitivne i lijepe. Čak i ako vam je dan bio loš, sigurno se dogodilo nešto dobro. Samo pomislite na to kako zahvalnost smiruje nervni sistem, smanjuje upale i pomaže u smirivanju boli.

Preispitivanje misli

Preispitivanje misli veliki je dio veze uma i tijela, a zapravo se sastoji od toga da ne povjerujete svemu što mislite.

Dakle, kada se pojavi negativna misao koju, primjerice, izazove iznenadna bol negdje u tijelu, vaš bi um mogao pomisliti: ‘Kakva se to šteta upravo događa u mom tijelu? Šta sam krivo napravio da je izazovem? Ovo je sigurno nešto ozbiljno.’

Umjesto da mu se propustite, zapitajte se: ‘Je li ovo zaista tako loše i opasno? Zar nisam to već prebrodio? Šta sam napravio posljednji put kad sam osjetio bol u tom području?’ Ovdje je ključno prekinuti te negativne misli i preusmjeriti ih prije nego što im svim srcem povjerujete.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.