x

Jesenja čarolija: Kafa s ukusom bundeve, kremasti mirisni napitak

Tokom jeseni uživamo u sitnim radostima i mnogo više vremena provodimo kod kuće, sa porodicom i prijateljima. A jesen ima svojih čari i treba ih iskoristiti - jedna od njih je i bundeva.

Bundeva može da se peče, od nje možemo praviti ukusne ručkove i čorbe, ali i fantastične kolače. Ona je simbol jeseni i zato volimo da je koristimo na razne načine, a isprobajte je u obluku ukusnog jesenjeg napitka - kafe od bundeve.

Kafa od bundeve, popularno pumpkin spice latte, osvojila je cijeli svijet. Osim što je ovaj neobični napitak veoma popularan, ukusan je, kaloričan i zdrav. Bundeve su lako probavljive i nutritivno bogate namirnice. Takođe je poznato da se mogu koristiti i u kozmetičke svrhe, jer ne samo da njeguju i hrane kožu, nego je i štite od karcinoma.

S obzirom na to da je jesen, a sa njom i bundeve uveliko stižu, idealno je vrijeme da napravite kafu sa bundevom - jednostavna je za pripravljanje, a osim sastojaka koje ćete koristiti, potrebni su vam blender i džezva za kafu te šolje iz kojih ćete piti ovo jesenje zadovoljstvo.


Recept

Sastojci:

četvrtina šolje nasjeckane bundeve (sorta po želji)

pola šolje kuvane kafe

pola šolje mlijeka

1-2 kapi ekstrakta vanilije

smjesa začina prema želji (cimet, klinčić, đumbir...)


Priprema:

U jedan lončić stavite nasjeckanu bundevu, mlijeko i začine. Čekajte da se bundeva lagano omekša, smjesa zavri, a potom sve prebacite u blender i napravite pire od tih sastojaka. Pire prespite u šolju, dodajte kafu i sve dobro promiješajte kako biste dobili pitku, homogenu smjesu.

Ovo su osnovni sastojci, a prema svojim željama, možete dodati i druge začine, kao i poigrati se mlijekom na biljnoj bazi, poput kokosovog ili bademovog. Takođe, u specijalizovanim prodavnicama moguće je kupiti smjesu začina koja u sebi ima okus bundeve pa u tom slučaju jednostavno preskočite dio s pripremom pirea od bundeve te začinima samo dodajte mlijeko i kafu.

Napitak možete prilagoditi i djeci ili osobama koje ne piju kofein, pa samo izostaviti dio sa dodavanjem kuvane crne kafe.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.