x

Prirodni fenomen

Jeste li čuli za Bobijaško oko kod Sanskog Mosta? Postoji zanimljiva legenda o njemu

Bobijaško oko je kraški fenomen, koji se nalazi podno planine Grmeč, odnosno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta. Definitivno ima potencijal da bude popularna turistička atrakcija, a postoji i zanimljiva legenda vezana za njega.

Naime, Bobijaško oko je zapravo jezero, koje je povezano s izvorima rijeka Dabar i Zdena. Pošto se u njemu voda kreće dvosmjerno, pri obilnim padavina ima karakteristike vrela, dok pri niskoj razini vode postaje ponor.

Kupanje je, naravno, strogo zabranjeno. Zanimljiva je informacija da su Bobijaško oko prije nekoliko godina posjetili engleski ronioci speleolozi, koji su otkrili da u njemu živi čovječija ribica, endemski prahistorijski vodozemac.


Mještani okolnih sela navode da vile i vilenjaci svake noći plešu po Bobijaškom oku. Postoji još jedna interesantna legenda. Nekada davno je ovca jednog farmera upala u ponor. Nekoliko dana kasnije je pronađena na obližnjem izvoru, gdje ju je navodno izbacila voda.

Ukoliko odlučite posjetiti ovo prelijepo mjesto, imajte na umu da je put, nažalost, poprilično loš i da će vas navigacija najvjerovatnije uputiti na pogrešnu stranu.


Bobijaško oko još uvijek nije u potpunosti prilagođeno za posjete. Do njega se morate voziti makadamom, a zatim parkirati na livadi i hodati nekoliko minuta. Nema sumnje da bi ovo mjesto postalo apsolutni hit kada bi mu nadležni odlučili posvetiti pažnju i omogućili lakši prilaz posjetiteljima..


(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.