x

Znakovi se mogu otkriti već u prvim mjesecima

Jesu li djeca koja ranije progovore inteligentnija

Postoje i šutljiva djeca, koja oko druge godine odjednom počnu izgovarati cijele rečenice.

Djeca koja ranije progovore ranije mogu riječima izraziti sve što im se vrzma po glavicama. Naučnici ipak navode da rani govor nije obavezno povezan s inteligencijom. Kad bi bio usko povezan, djeca s raznim mentalnim poremećajima ne bi nikada naučila govoriti. Također, tada ne bi bilo djece s poremećajima u razvoju govora koja se u svim drugim područjima razvijaju normalno.


Naučnici pretpostavljaju da rani govor jeste mogući pokazatelj visokog IQ-a, ali obrnuto ne vrijedi. Dakle, ako dijete tek s dvije godine počne pokazivati interes za govor i tek tada izgovara prve riječi, moguće je da će se već u osnovnoj školi pokazati da je zapravo riječ o pravom malom Ajnštajnu.

A postoje i šutljiva djeca, koja oko druge godine odjednom počnu izgovarati cijele rečenice. Iako se često govor s vremenom sam pojavi, neke sumnjive znakove ne treba olako odbacivati. Već u prvim mjesecima može se desiti da se beba još uvijek oglašava monotono poput novorođenčeta ili da u drugoj polovini godine dijete nije počelo gugutati. Razlog za to mogu biti poremećaji sluha i što prije potražite pomoć to će biti bolje za djetetov razvoj govora.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.