x

Jesu li kućni ljubimci dobri za djecu

Koju im je životinju najbolej kupiti, kako se ponašati u toj situaciji.

Malo koje dijete ne voli životinje, ali nisu svi roditelji spremni primit mačku ili psa u svoj dom.


Nekoliko faktora

Kako biste razmotrili da li je nabavka kućnog ljubimca zaista dobar korak, potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Nemojte dozvoliti djetetu da prebaci brigu o ljubimcu na vas, a da se ono zadovolji samo njegovim prisustvom.

- Imajte u vidu da ne postoji univerzalni uzrast djeteta kada je pogodno pokloniti životinju. Svaki uzrast može biti odgovarajući. Neke porodice imaju ljubimca i prije rođenja djeteta, a neke tu odluku donose tek kasnije.

- Prije nego što krzneni gost stigne u vašu kuću, utvrdite ko će biti njegov gazda - vi ili dijete. Ako dijete samo pristane preuzeti tu ulogu, morate mu jasno predočiti odgovornost koju ona nosi. Mala djeca mogu sbrinuti o hrani i vodi za životinju.


Ssuočavanje djeteta

- Emotivna i psihološka podrška koju kućni ljubimac pruža može djelovati podsticajno na dijete.

- Imajte u vidu da se većina mačaka i pasa linja, što nije pogodno za sredinu u kojoj borave djeca. Ako je dijete sklono alergijama, posavjetujete se s ljekarom.

- Argument koji često odvraća roditelje od kupovine ljubimca jeste suočavanje djeteta sa smrću životinje. Zbog toga bi, prema stavu psihologa, kroz razgovor trebalo predočiti djetetu da ljubimac neće živjeti vječno.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.