x

Ispravka: Roman “Oči tame” iz 1981. godine nije predvidio izbijanje novog koronavirusa!

NAPOMENA: Portal Ekskluziva.ba je 11. marta 2020. godine preuzeo članak sa portala Index i objavio ga pod naslovom "Jezivo predviđanje: Autor knjige stare 40 godina predvidio koronavirus ovim riječima?!" Ipak, portal Raskrinkavanje.ba je u svojoj analizi objavio kako je riječ o manipulisanju činjenicama, a članak na našem portalu je označen kao "klikbejt". Tvrdnje o tome da je knjiga "predvidjela" koronavirus 18. februara su opovrgnute i u analizi platforme za provjeru činjenica Snopes. 

Netačni navodi o tome da je američki pisac Dean Koontz u svom romanu “Oči tame” iz 1981. godine “predvidio” izbijanje koronavirusa SARS-CoV-2 od februara do juna 2020. pojavili su se na velikom broju domaćih i regionalnih portala. Među njima je i naš portal. 

Članak s tvrdnjom o tome da je ovaj roman "predvidio" pojavu virusa SARS-CoV-2 u našem se regionu prvi put pojavio 17.2. na portalu Dnevno, pod naslovom koji govori da je svijet u panici od virusa “o kojem se prije 40 godina pisalo u SF romanu!”, navodi u svojoj analizi Raskrinkavanje.

Tvrdnja iz naslova da je “svijet u panici od virusa o kojem se prije 40 godina pisalo u SF romanu” navodi na zaključak da se u romanu pominje novi koronavirus koji se pojavio u Kini 2019. godine. Ipak, u samom članku navodi se da je u romanu virus nazvan Wuhan-400, a ne koronavirus. Članak ne donosi detaljnije informacije niti o romanu, niti o virusu koji je u romanu pomenut.

Pored ove objave, na nekim portalima u BiH i regionu se pojavilo još nekoliko verzija članaka s tvrdnjom da je Dean Koontz ovim romanom "predvidio" novi koronavirus.

Članak koji sadrži obilje logičkih i pravopisnih grešaka, ne donose nikakvo objašnjenje navoda iz romana, niti sliku stranice iz romana "Oči tame" u kojoj se govori o virusu "Wuhan-400". Ilustrovani su samo fotografijom koja prikazuje naslovnicu pomenutog romana.

U članku se na korektan način iznose poređenja navoda iz romana "Oči tame" sa do tad poznatim činjenicama o novom koronavirusu. Kao izvor članaka navedeno je jedno od azijskih izdanja portala Mashable koje je 18. februara objavilo članak pod naslovom "Ljudi tvrde da je ovaj roman predvidio koronavirus. Da li je zaista tako?". 

Iako su činjenice iznesene u tekstu na Mashable-u na ovim portalima vjerodostojno prenijete, to autore/ice članaka nije spriječilo da ih objave pod senzacionalističkim i netačnim naslovima koji, suprotno informacijama iz teksta, donose tvrdnje o "predviđanju" ili "najavi" koronavirusa SARS-Cov-2. Tvrdnje o tome da je pomenuta knjiga "predvidjela" koronavirus 18. februara su opovrgnute i u analizi platforme za provjeru činjenica Snopes. Kako je naveo Snopes, ovaj odlomak nije iz knjige "Oči tame", nego iz knjige "Kraj vremena" (eng. End of Days) autorice Sylvie Browne.




.

.

.

.

.

.

.

(Index/Ekskluziva)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.