x

Jezivo! Svako može da nas špijunira za samo 100 eura: Dovoljno je da imate mobilni i znaće svaki vaš korak! Dok vodite ljubav ugasite telefon!

Na tržištu Srbije posluju firme koje nude svojim kupcima programe za špijuniranje ljudi. Dok vam je telefon u ruci, neko će da zna svaki vaš korak, šta radite na Fejsbuku, s kim se dopisujete, čak i koga ste fotografisali. U svakom trenutku mogu da čuju šta se dešava oko vas u realnom vremenu.

Kompanije te proizvode nude za 100 eura, a to vam omogućava da bez mnogo muke i znanja postanete pravi haker! Sigurno ste primijetili reklame koje pozivaju na kupovinu zastrašujućih programa, a prema uputstvima onlajn prodavaca, sve što treba da uradite jeste da posjetite njihov sajt, kupite odabrani program, instalirate ga na telefon osobe koju želite da pratite i špijunaža može da počne. Softver nije vidljiv na telefonu i žrtva praćenja nije svjesna da je na "mjerama obrade".


Prema informacijama u oglasima, firme nude "potpunu kontrolu praćenog telefona, prisluškivanje razgovora, uvid u SMS poruke, objave na društvenim mrežama, fotografije i GPS lokaciju.

Advokat Nebojša Anđelković objašnjava za Kurir da sajber-maltretiranje nije u skladu sa zakonima Srbije:

- Zakonom je propisano da samo ovlašćeni organi tužilaštva, suda i policije smiju da rade ovakve provjere. Bez obzira na to što su sada dostupne svima, građani moraju biti svjesni da preuzimanjem i primjenom špijunskih aplikacija čine krivično djelo jer takav čin nije u skladu sa zakonima Republike Srbije. Niko ne smije narušavati tuđu privatnost i osnovna ljudska prava - naveo je on.


Istovremeno, kako navodi psiholog Nikola Petrović, veliki broj građana poklekne, kupi program i nada se da će tako riješiti svoje probleme.

- Ljudi su postali nepovjerljivi, a kada je povjerenje narušeno, onda se javlja želja za praćenjem i špijuniranjem. Roditeljima je okidač kada otkriju da dijete laže o ocjenama ili prikriva da je probalo alkohol ili drogu. Česte su i provjere partnera zbog nedostatka povjerenja. Glavni uzrok u oba slučaja je strah - kaže on za Kurir i dodaje da je problem moguće riješiti jedino razgovorom i iskrenošću.

.

.

.

.

.

.

.

.


.(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.