x

zvanično

Joe Biden je novi predsjednik SAD, položio zakletvu!

Sjedinjene Američke države danas dobivaju novog predsjednika. Džo Bajden (Joe Biden) položit će zakletvu na svečanosti u Vašingtonu kao 46. američki predsjednik, nakon haotičnog izbornog procesa.

17.48 Džo Bajden je novi predsjednik SAD. Bajden je položio zakletvu pred vdhovnim sudom SAD Džoom Robertsom, SAD dobile su novog predsjednika.

17.46 Prisutni su uživali u izvedbi Dženifer Lopez.

17.42 Sutkinja Sonja Sotomajor administrira zakletvu Kamale Heris na poziciju potpredsednice.

17.40 Vatrogasac iz Džordžije recitirala je zavjet vjernosti zastavi SAD.

17.35 Nakon molitve, počela je tradicionalna izvedba Nacionalne garde, nakon koje će biti izvedena himna SAD. Lejdi Gaga je izašla na podij gdje će izvesti himnu.

17.30 U Kapitol Hilu molitvu drži dugogodišnji prijatelj Džoa Bajdena, svećenik Leo Džeremaja O’Donovan III (Jeremiah).


17.25 Nakon Klobučar, obratio se i senator Roj Blant (Roy Blunt), predsjednik inauguracijskog odbora.

- Sloboda i nacija koju imamo danas nije se desila samo tako. Svaki dan radimo na poboljšanju demokratije koja predstavlja temelje naše zemlje - rekao je Blant.

17.22 Svečanost inauguracije govorom je otvorila senatorka Ejmi Klobučar (Amy Clobuchar).

- Danas se zaklinjemo da više nikada nećemo našu demokratiju uzeti zdravo za gotovo - rekla je.

17.20 Džo Bajden sa suprugom Džil upravo je izašao na platformu gdje će se održati inauguracija.


17.15 Kamala Heris u pratnji policajca Gudmana stigla je na platformu gdje će se održati inauguracija.

17.11 Predsjednik Tramp i prva dama Melanija upravo su stigli na Floridu. Prije polaska, Tramp je održao kratku oproštajnu ceremoniju u Vojnoj bazi Endrjuz.

17.05 Ostalo je još nešto manje od sat do svečane inauguracije.

16.53 Nekoliko trenutaka nakon dolaska u Kapitol, Bajden je objavio tvit koji je posvetio svojoj supruzi Džil.

- Džili volim te, ne bih mogao biti zahvalniji što si baš ti uz mene na putu koji nam slijedi - napisao je.


16.50 Kako prenosi CNN, zgrada Vrhovnog suda ipak nije evakuirana nakon dojave o bombi. Podsjećamo da se Vrhovni sud nalazi preko puta Kapitola gdje se odvija ceremonija inauguracije.

16.35 Novoizabranu potpredsjednicu Kamalu Heris na ceremoniji inauguracije pratiti će Eugen Gudman (Eugene Goodman), policajac Kapitola koji je postao prepoznatljivo lice otpora nakon napada na Kapitol.

16.33 Stigao je bivši američki predsjednik Džordž Buš te potpredsjednik SAD Majk Pens.

16.30 Bajden sa suprugom Džil i Kamala Heris sa svojim suprugom ušli su u Kapitol.

16.26 Bajden je stigao u Kapitol Hil.

16.25 Vođa senatske većine Mič Mekonel sa svojom suprugom stigao je na inauguraciju. Stigao je i potpredsednik SAD Majk Pens (Mike Pence)

16.22 Vrhovni sud se evakuira zbog dojave o bombi, prenosi CNN. Prisutan je veliki broj pripadnika Nacionalne garde.


16.21 Džo Bajden i Kamala Haris svakog trenutka trebaju stići u Kapitol.

16.17 Bivši predsjednici Barak (Barack) Obama i Bil Klinton (Bill Clinton) stigli su u Kapitol Hil sa svojim suprugama Mišel (Michelle) i Hilari (Hillary).

16.15 Zbog pandemije koronavirusa kao i napada na Kapitol Hil koji se desio 6. januara ove godine, javnosti je zabranjeno prisustvovanje Bajdenovoj inauguraciji u Kapitol Hilu. Na mjestima gdje bi uobičajeno bili građani SAD-a postavljeno je više od 200 000 zastava.

16.10 Vršitelj dužnosti državnog advokata Džefri Rozen (Jeffrey Rosen) danas podnosi ostavku, završavajući mandat obilježen stvarima koje se nisu dogodile, uključujući i imenovanje posebnik savjetnika unatoč pritisku Bijele kuće.

Ministarstvo pravosuđa saopćilo je kako Rozen danas u podne napušta ured, a kasnije danas se očekuje da će dužnost državnog advokata privremeno preuzeti Monti Vilkinson (Monty Wilkinson) dok se ne potvrdi Bajdenov izbor za ovu poziciju Merik.


15.57 Barak Obama (Barack) objavio je tvit samo sat prije inauguracije u kojem čestita Bajdenu s porukom: Ovo je tvoje vrijeme.

15.54 Kako je već ranije najavljeno, na inauguraciji Džoa Bajdena muzički performans će izvoditi Lejdi Gaga (Lady), koja je upravo pristigla na ceremoniju inauguracije.

15.50 Članovi Počasne garde vježbaju svoj nastup prije Bajdenove inauguracije. 

15.41 Ispred Kapitola se "šminka" predsjednička limuzina.

15.33 Kako prenosi CNN, 17 Republikanaca poslalo je pismo Bajdenu u kojem se obavezuju da će raditi s njim.

- Čvrsto vjerujemo da ono što nas ujedinjuje kao Amerikance je daleko veće od svega onoga što nas ikada može podijeliti. U tom duhu, nadamo se da se možemo izdići iznad sukoba kako bismo pregovarali o značajnim promjenama za Amerikance širom zemlje i zadržali položaj SAD kao najbolje zemlje na svijetu - stoji u pismu.

15.28 Oglasio se Džo Bajden na Twitteru.

- Ovo je novi dan u Americi - napisao je novoizabrani predsjednik SAD.


15. 27 Kamala Haris, prva ženska podpredsjednica, koja je također i prva afroamerikanka i južnoazijatkinja na ovoj poziciji, zakletvu će položiti na Bibliji koja je pripadala Turgudu Maršalu (Thurgood Marshall), prvom afroameričkom sudiji Vrhovnog suda.

15.19 Republikanac Majk Pens (Mike Pence) nije prisustvovao posljednjem Trampovom govoru u vojnoj bazi Andrews, ali će biti na Bajdenovoj inauguraciji, javlja CNN.

15.08 Izvor CNN tvrdi da je Tramp ostavio poruku za svoj nasljednjika Bajdena u Bijeloj kući. Sadržaj poruke još nije poznat.

15.07 Bajden će položii zakletvu na porodičnoj Bibliji staroj 187 godina.

15.03 Prvi gosti već stižu u Kapitol.

14.56 Džo Bajden trenutno se nalazi na tradicionalnoj misi u katedrali Svetog Apostola Mateja u Vašingtonu, prije svoje inauguracije. Bajden će biti drugi predsjednik SAD katoličke vjeroispovijesti.

Kako prenosi CNN, Bajdenu će se na molitvi pridružiti Nensi Pelosi (Nancy), Mič Mekonel (Mitch McConel) i Čarls Šumen (Charles Schumer).

14.48 Tramp je održao govor. Sada će sa suprugom Melanijom uputiti iz Vašingtona ka Floridi.


14.44 Nakon polaganja zakletve, u 14 sati po lokalnom vremenu (20 sati po našem vremenu), Bajden i Haris će položiti vijence na na nacionalnom groblju Arlington. Pridružit će im se bivši predsjednici Barak (Barack) Obama, Džordž Buš (George W. Bush) i Bil Klinton (Bill Clinton).

U 15 sati po lokalnom vremenu (21 sat po našem vremenu) predsjednik Bajden i njegova pratnja će otići u Bijelu Kuću, a sve će biti praćeno prvom virtuelnom paradom.

Uveče, u 19 sati po lokalnom vremenu (1 sat po našem vremenu) bit će održana pres-konferencija sa Bajdenovom glasnogovornicom Džen (Jen) Psaki.

Revijalni program koji će voditi proslavljeni glumac Tom Henks (Hanks) započet će u 20.30 sati po lokalnom vremenu (3 sata iza ponoći po našem vremenu) i nastupiti će brojne svjetske zvijezde među kojima su Džon Ledžend (John Legend), Džon Bon Džovi (Jon Bon Jovi), Džastin Timberlejk (Justin Timberlake) i mnogi drugi.

14.35 - Kako prenose američki mediji, Tramp je po napuštanju Bijele kuće rekao da se nada da ovaj oproštaj ne znači zbogom i da se nada da neće biti odustan dugo. Naglasio je da mu je bila velika čast da bude prvi čovjek Sjedinjenih američkih država.

14.28 - Putuju u vojnu bazu Andrews gdje bi Tramp trebao održati govor, javlja Fox News.

14.21 - Nakon izlaska iz Bijele kuće Tramp i njegova supruga Melanija helikopterom odlaze u bazu gdje će Tramp održati oproštajni govor, nakon čega će otići na Floridu.

.

.

Izvor: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.