x

Jogurt pločice s voćem i granolom idealan ljetni snack

Ako želite u ovo toplo ljetno doba poželite nešto osvježavajuće i ukusno, jogurt pločice s voćem i granolom su idealan snack.

Nešto kao sladoled, ali još bolje. A ono što je najbolje, ovaj desert ne samo da je brzo gotov nego je i zdrav, pa ćete tako bez griže savjesti uživati u finoj poslastici - svježinu im daju jogurt i voće, a med sasvim dovoljnu dozu slatkoće.

Jogurt pločice s voćem i granolom prava su energetska bomba puna vitamina i nutrijenata potrebnih za pravilno funkcionisanje organizma - idealne su za početak dana i doručak u danima kada nemate vremena praviti zobene kaše ili peći zdrave palačinke.

Ono što je kod ovih pločica sjajno je to što mogu biti zaista light, odnosno niskokalorične. Sve što vam je potrebno da ih napravite su jogurt, omiljeno voće te malo prirodnog zaslađivača ili granole. Prijedlog je da pločice napravite s bobičastim voćem, koje je sada dostupno na tržnicama i prodavnicama, ali možete koristiti i banane, kivi ili mango. Odlično će se uklopiti i različiti orašasti plodovi i sjemenke.

Zamrznute jogurt pločice mogu se kombinovati na razne načine i s raznim sastojcima, te ih možete napraviti uz dodatak nasjeckane tamne čokolade. Odlične su u bilo kojoj varijanti. Naravno, ako ne volite med, možete ih napraviti sa šećerom. Odluka je uvijek na vama i recept slobodno prilagodite svojim navikama i željama.


Recept

Sastojci:

700 ml čvrstog jogurta

120 grama granole

3 kašike meda ili nekog sirupa po vašem odabiru

Voće po izboru


Priprema:

Jogurt pomiješajte s medom. Dodajte polovinu nasjeckanog voća i granole pa promiješajte. Dobijenu smjesu izlijte na pleh obložen pek papirom i poravnajte je kašikom, te pospite ostatkom voća i granole. Pleh stavite u zamrzivač, najbolje preko noći. Zamrznute jogurt pločice izrežite ili natrgajte na komade željene veličine i uživajte.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.