Jubilarno obilježavanje petog Tuzla Brain Weeka!

12.03.2018 12:00 Do 18.03.2018 18:00

Kao i prethodne četiri i ove se godine implementira projekt obilježavanja Sedmice mozga u Tuzli pod nazivom “Tuzla Brain Week” – TBW. Projekat se obilježava u okviru globalne sedmice mozga, te je jedini

projekat iz Bosne i Hercegovine koji je do sada svake godine dobijao podršku od strane DANA Fondacije (New York, USA) i FENS (Federacija europskih neuroznanstvenih društava) kao originalnih začetnika ove inicijative.

Ovogodišnji TBW će se implementirati od 12. do 18. marta sa generalnom temom: Mozak budućnosti. Tuzla Brain Week (TBW) je dugogodišnji projekt Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli “MEDICUS” koji se implementira u saradnji sa Medicinskim fakultetom Tuzla, Univerzitetom u Tuzli i Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla.

Kao tradicionalni dio projekta i dalje će se održati koncept “dobnih radionica” gdje će studentski timovi raditi sa korisnicima brojnih odgojno-obrazovnih ustanova kao što su vrtići, osnovne škole, srednje škole, starački domovi i dr – te ovim putem omogućaviti uključivanje različitih populacionih grupa kao učesnika ovoga projekta.

Glavni cilj projekta jeste edukacija i promocija neuroznanosti na posebno koncipiran način koji će biti prilagođen i razumljiv za sve njegove učesnike, te povezivanje studenata i profesionalaca s ciljem unapređenja zajednice kroz nauku. Pored dobnih radionica, ove godine su pripremljene i stručne radionice na kojima će učesnici imati priliku praktično izučavati oblasti poput neuroradiologije, neurohirurgije, neurologije i brojnih drugi oblasti koje su u skladu sa generalnom temom projekta.

Ove godine je jedan dio aktivnosti posvećen promociji biomedicinskog inžinjeringa i multidisciplinarnosti biomedicinskih nauka sa drugima. Kroz cijeli projekt su planirana i predavanja od strane renomiranih imena iz oblasti neurologije, neurohirurgije, psihijatrije, biomedicine, genetičkog inžinjeringa, javnog zdravstva, i dr.

Koordinatorice ovogodišnjeg projekta su studentice Asja Brkić i Ilvana Rabotić.

Kao i prethodnih godina, u želji za promocijom studentskog rada i razvijanja naučnog dijaloga, tu je i naučna sesija koja će omogućiti svim studentima prezentaciju njihovih radova, te koji će u sklopu ove aktivnosti biti nagrađivani.

TBW Talks je još jedna novina projekta koja služi za promociju uspješnih mladih ljudi iz oblasti koje se vežu za ovaj projekt. Zbog velikog broja zainteresovanih učesnika iz zemalja poput Turske, Grčke, Austrije, Ukrajine i drugih, dio programa je prilagođen i na engleskom jeziku.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.