x

Kad bebe mogu početi jesti čvrstu hranu

Iako su se u posljednjih nekoliko decenija mišljenja o uvođenju čvrste hrane u ishranu beba mijenjala više puta, stručnjaci se najčešće slažu da je period od četvrtog do šestog mjeseca najadekvatniji, kao i da to zavisi od razvoja djeteta.

Većina pedijatara i pedijatrijskih dijetetičara slaže se da bi bebe čvrstu hranu mogle početi jesti između četvrtog i šestog mjeseca starosti, ovisno o njihovoj spremnosti.

Ono što se ne preporučuje jeste uvođenje čvrstih namirnica prije četvrtog mjeseca jer ne donosi nikakvu korist i može uzrokovati štetu, uključujući povećani rizik od kasnijih problema s težinom, alergija na hranu i veći rizik od gušenja, piše magazin Parents.

Također, treba paziti da bebe ne počnu jesti čvrste obroke prekasno. Nakon šest mjeseci, samo majčino mlijeko ili formula možda više neće moći zadovoljiti potrebe dojenčadi za hranjivim tvarima, tako da izmiješana hrana može pomoći. Čvrsti materijali također upoznaju bebe sa teksturama i okusima, što im pomaže da u budućnosti postanu spremniji za konzumiranje različite vrste hrane.


Kako možete znati da li je vaša beba spremna za čvrstu hranu?

"Pratite znakove", preporučuje Dina DiMaggio, pedijatrica iz New Yorka i koautorica knjige "The Pediatrician's Guide to Feeding Babies and Toddlers".

Većina beba pokazuje znakove spremnosti između pet i šest mjeseci. Oni uključuju: dobru kontrolu pokreta glave, mogućnost sjedenja uz podršku, iščezavanje instinkta za potiskivanje jezika i pokazivanje interesovanja za isprobavanje hrane.


Žitarice su uobičajena prva hrana za dojenčad, ali ne moraju biti jedina opcija - meso, povrće i voće također mogu biti dobar izbor. Odluka također može ovisiti o tome hoćete li se odlučiti za tradicionalni pristup hranjenju kašikom ili pustiti bebu da jede sama.

Ne postoji posebno pravilo za uvođenje određene hrane, samo pričekajte dva do tri dana između novih namirnica kako biste lakše utvrdili alergije. Mogući znakovi uključuju nadutost, povećanje gasova, osip oko usta ili anusa, proljev, curenje iz nosa ili očiju.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.