x

KAD ZAGRMI NA SVETOGA ĐORĐA: Meteorolozi za Đurđevdan najavljuju stravične nepogode, a naši stari vjeruju da to znači da...

Na Đurđevdan se obilježava uspomena na Svetog Đorđa, a ovaj praznik poštuju i katolici i pravoslavci.

Kod Srba je on poprimio i neke druge osobine, miješajući se sa predhrišćanskim kultovima Balkana, pa se zato i praznik Svetog Đorđa kod Srba ne slavi isto kao i u drugim hrišćanskim zemljama Đurđevdan je praznik sa mnogo narodnih običaja i magijskih radnji za zaštitu, zdravlje i plodnost, koje se tog dana obavljaju.


Običaji i vjerovanja srpskog naroda vezana za Đurđevdan su u narodu svakako postojali i prije nego što je primio hrišćanstvo. Sveti Đorđe je svojim praznikom svakako zauzeo mjesto starog srpskog božanstva plodnosti Jarila i njegovog praznika.


Ovaj praznik smatra se za granicu između zime i ljeta, praznik vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre usjeve. Za malo koji praznik kod Srba je vezano toliko običaja i vjerovanja, pa i magijskih radnji.

Vjerovalo se da ako je na Đurđevdan vedro - „da će biti plodna godina“, a ako na ovaj praznik i sutradan bude padala kiša - „da će ljeto biti sušno“.


Kaže se u Srbiji da koliko nedjelja prije Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine.

Kako su najavili meteorolozi u nedjelju i u ostalim krajevima se očekuju intenzivne nepogode - pljuskovi s grmljavinom, jakim vjetrom i pojavom grada.



(Kurir)


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.