x

Postoji nekoliko dobrih razloga za odvikavanje

Kada je vrijeme za ostavljanje flašice

Mnogi roditelji ne znaju da pedijatri savjetuju potpuno izbacivanje flašice iz navika zdrave bebe prije nego što ona napuni 12 ili 18 mjeseci pa nastavljaju s njenom upotrebom čak do treće godine.

Flašica u jednom trenutku kao da postane nerazdvojni prijatelj djeteta. Kako dijete prelazi na čvrstu hranu i počinje piti više vode, sokića, nekad i mlijeka, flašica se može naći svuda po kući i u svakoj torbi, a nekad se koristi i za uspavljivanje. Roditeljima ona predstavlja veliku udobnost i nije rijetko odlaganje prelaska na čašu. Ali, do kada se prisustvo flašice može tolerirati?

Mnogi roditelji ne znaju da pedijatri savjetuju potpuno izbacivanje flašice iz navika zdrave bebe prije nego što ona napuni 12 ili 18 mjeseci pa nastavljaju s njenom upotrebom čak do treće godine. Hranjenje flašicom se povezuje s bolestima zuba, gojaznošću i nedostatkom željeza, a kada napune dvije godine, djeca je nikako ne žele ostaviti.

Zašto nije dobra

Iako je davanje flašice mnogo lakše od vježbanja upotrebe čaše, dijete će prije ili kasnije morati napraviti ovu promjenu. Postoji nekoliko dobrih razloga za odvikavanje od flačice:

- Sisanje iz flašice može izazvati bolesti zuba, naročito ako beba koristi flašicu tokom noći ili za uspavljivanje.

- Beba na ovaj način dobija nedovoljno hranljive sastojke iz mlijeka umjesto da uzima one kvalitetne iz čvrste hrane.

- Beba provodi previše vremena sisajući radi čiste udobnosti a pretjerano zadovoljavanje ovog primarnog instinkta je sprečava u razvoju govora.

- Beba koristi flašicu kad je isfrustrirana, ljuta ili u nekom drugom emotivnom stanju, umjesto da uči kako da se suoči s ovim emocijama.

Osim toga, različite studije su dokazale i vezu između upotrebe flašice i pojave gojaznosti. Naime, djeca koja koriste flašicu do druge godine imaju 30 posto veću šansu da postanu gojazna već prije pete godine života.

Problem je u tome što je lako i brzo piti i jesti iz flašice pa se na taj način unosi mnogo više kalorija od onih koje su djetetu stvarno potrebne. Važno je znati da su istraživanja uzela u obzir i druge faktore kao što su težina djeteta na rođenju, težina majke, način ishrane i pokazuju da rezultati važe za sve.

Kada početi

Bebe su dobre u samoreguliranju obroka pa će vam beba staviti do znanja kada joj posljednji obrok mlijeka pred spavanje više ne bude potreban. Najčešće bebe počnu okretati glavu ili jednostavno ne popiju svo mlijeko.

Sve u svemu, cilj je da flašica, posebno ona pred spavanje, bude izbačena dok dijete ne napuni 12 ili najkasnije 18 mjeseci. Ovo odvikavanje može biti teško, ali morate da znate da kalorije iz mlijeka vašem djetetu nisu potrebne nakon prvog rođendana. Ono tada sve svoje nutritivne potrebe treba zadovoljiti dnevnim obrocima.

Probajte bebu navečer umjesto flašicom utješiti omiljenom plišanom igračkom ili mekanom dekicom. I naravno, kao što je to slučaj s mnogim drugim vještinama koje vaše dijete treba svladati i za učenje ove je potrebno neko vrijeme. Budite strpljivi i pokažite bebi puno ljubavi koja će joj pomoći da postane profesionalac u korištenju čaše i tako flašicu potpuno zaboravi.

Prelazak na čašu

Da biste osigurali lak prelazak potrebno je pratiti nekoliko osnovnih savjeta:

- Počnite djetetu davati čašu čim nauči sjediti. Ona naravno treba biti plastična i posebno napravljena za bebe jer se dijete mora poigrati s njom da bi došlo do upoznavanja.

- Rezervirajte upotrebu flašice samo za mlijeko ili sokić.

- Ako prvi put dajete čašicu bebi koja je već starija, najvjerovatnije ćete to morati uraditi bar nekoliko puta prije nego što je beba prihvati. Budite strpljivi.

- Za bebu je lakše da koristi čašu koja ima drške s obje strane. Isto tako poklopac treba biti dobro pričvršćen i pripijen.

- Ne pokušavajte silom naviknuti dijete na čašu jer ovo iskustvo treba biti prijatno.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.