x

Kada kesten zamiriše (a šporet izgori)

Ako je nešto dobro nakon uzbudljvog ljeta, onda je to jesen koja miriše na kesten.

Miris pečenog kestena u gradu nije samo običan miris. To je miris koji evocira uspomene, koji mami i jeseni daje onu prepoznatljivost, koja samo njoj pristaje.

Banjaluka ima dugu tradiciju pečenog kestena. Doduše, vremena su se promijenila i način na koji se kesten sada peče je drugačiji od vremena kada se vatra ložila u velikim bačvama i kada bi taj miris dopirao iz svakog ćoška.

Sada se kesten peče na moderniji način, ali on uvijek ostaje više od obične ulične hrane. Novo vrijeme pored novih tehnika pečenja ovih dana iznenađuje i na pijacama.

Ukoliko ste išli da pazarite kesten kako biste ga spremili u domaćoj varijanti, onda ste sigurno ostali iznenađeni njegovom cijenom. Pa skoro kreditnom karticom da plaćaš kilogram maruna. Sjećam se da sam negdje pročitao da je kesten hrana za siromašne, pa sad ne znam koliko ova tvrdnja pije vode ove jeseni. Bar na pijaci.

Ja sam jedan od onih koji vole, baš vole pečeni kesten. Volim ja i kesten-pire, ali i kesten u nekom konkretnom kolaču, čorbi čak. Kako volim da eksperimentišem, tako sam prilikom nekog putovanja vidio i odmah kupio specijalnu tavu za peći kesten u kućnoj opciji.

Pošto imamo šporet s plinskim kolima svi uslovi bili su ispunjeni da imamo domaći pečeni kesten. Velika želja u kombinaciji s neiskustvom rezultirala je prilično uništenom, a tek instaliranom inox pločom (žar od kestena neprestano je padao na šporet). Dim koji se širio iz stana neke je komšije stavio na razmišljanje da evakuacija ne bi bila loša odluka. Što je sigurno, sigurno je.

Pečeni kesten iz te ture bio je vrlo ukusan. Nakon par dana pomirili smo se s činjenicom da sada imamo polovan šporet, ali lekcija je naučena. Moja preporuka, ukoliko želite peći kesten u stanu, je da kuhinjsku napu uključite na maksimum.

Stavljajte manje količine kestena u tavu i OBAVEZNO, ali obavezno, obložite šporet alu-folijom kako biste ga zaštitili od propadanja i progorijevanja. Što se tiče bojažljivih komšija, nemam prijedlog.

Zdravstvena strana kestena je zanimljiva pogotovo za sve one koji su osjetljivi na gluten ili boluju od celijakije pa su osuđeni na doživotnu bezglutensku dijetu. Kesten je super hrana jer ne sadrži gluten.

Od njega se lako može dobiti i brašno kojim se u kombinaciji s nekim običnim ili bezglutenskim vrstama brašna mogu mijenjati hljeb, peciva i druge poslastice. Kesten je pun škroba, što znači da je prilično zasitan, a sa druge strane spada u red niskokaloričnih namirnica. Ako planirate neku dijetu.Meni ova subota nešto ne miriše na varivo, pa biram tart.

Prhko tijesto u kombinaciji s kesten-pireom i kruškama možda na prvu ne zvuči dobro, ali ovo je jedna od kombinacija za koju bih mogao reći da je iznenađujuće dobra. Evo kako je spremiti.

TART S KESTENOM I KRUŠKAMA

Tijesto:

• 150 g brašna

• 70 g maslaca

• 50 ml vode

• 1,5 kašika šećera

• pola kašičice soli

• sok jedne limete

Krema:

• 200 g kesten-pirea

• 8 kašika slatke pavlake

• 1 kašika smeđeg šećera

• 2 kašike mlaćenice

• 2 kašike ruma

• 4 kruške, odabrati one tvrđe

• 5 kašika mljevenih badema + listići badema za posipanje

Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka. Hladni i na kockice izrezani maslac ubacite u multipraktik. Pulsnom opcijom sjedinite dok ne dobijete mrvičatu smjesu. Ne mijesite previše jer je riječ o prhkom tijestu, inače postaje žilavo i gubi prhkost.

Tijesto umotajte u prozirnu foliju i ostavite barem tri sata u frižideru.

Razvaljajte ga i stavite u odvojivi kalup, ili kakav imate, te ga izbockajte viljuškom.

Pomiješajte kesten-pire s navedenim sastojcima, pospite bademima i na sve rasporedite kriške krušaka, gusto.

Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Obratite pažnju da kora bude zlatnožuta jer to je znak da je gotova.

Na kraju, tart pospite listićima badema.

Ko kaže da je jesen sumorna?!


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Želiš li naći djevojku za jednu noć? Dobrodošli u ... Bredhot.Com