x

Kada započeti s pranjem zuba kod djece

Neophodno je zadovoljiti pet faktora: tehnika održavanja, sredstva za održavanje higijene, učestalost, redovnost i dužina trajanja četkanja

Poznato je da djeca (a i pojedini odrasli) imaju strah od stomatologa, a zube peru nevoljno, neredovno i neadekvatno. Roditelje mahom to previše ne zabrinjava, jer se vode parolom da je riječ o mliječnim zubima koje će svakako naslijediti stalni, pa će se o njihovom zdravlju “propisno” brinuti. Međutim, to je velika greška, kažu stručnjaci.


S održavanjem oralne higijene treba započeti odmah po rođenju kada bi majke, tada još bezube zubne lukove novorođenčeta, trebalo da nakon svakog podoja prebrišu sterilnom gazom ili silikonskim naprstkom. Za uspješno održavanje oralne higijene neophodno je zadovoljiti pet faktora, a to su: tehnika održavanja, sredstva za održavanje oralne higijene, učestalost, redovnost i dužina trajanja četkanja.


Od svih njih najvažniji je dužina četkanja zuba, jer i s nepravilnom tehnikom održavanja oralne higijene, ukoliko je dužina četkanja adekvatna, uklonit ćete više dentalnog plaka u odnosu na “kratko” četkanje pravilnom tehnikom. S pranjem zuba se započinje čim nikne prvi mliječni. Preporuka je da se i jedan iznikao mliječni zub četka četkicom predviđenom za taj uzrast i pastom za zube s fluoridima.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.