x

Kako će izgledati putovanja u 2020?

Nakon što nas je Greta Thunberg naučila ponešto o lošem uticaju putovanja avionom u 2019, čini se, osvijestili smo se još mrvicu više. Upravo zato, 2020. godina mogla bi nam donijeti nove trendove u putovanjima, a samo neki od njih su održivost, više kulture i izgradnja povezanosti širom svijeta.

Sve one koji vole putovati, a održiv način istog čini im se poput nečeg veoma komplikovaanog, možda će razveseliti činjenica da je zapravo riječ o vrlo jednostavnom konceptu koji ne zahtijeva gotovo nikakav poseban dodatan trud. Putovati održivo znači podržavati lokalne zajednice i male lokalne proizvođače, očuvati i poštovati kulturu, a sve to dok stvaramo što manje ekološke nepravde.

U skladu s tim, u 2020. godini mogao bi porasti i interes za putovanjima izvan sezone. Osim što su jeftinija, na primjer, u Barseloni ili Portugalu u zimsko doba nema previše ljudi, dok će u ljetno doba Finska biti odlična destinacija želite li izbjeći gužve. Osim toga, izvan sezone na pojedinim su lokacijama i cijene pristupačnije, a postoji i velika mogućnost povezivanja s lokalcima na nekom novom nivou.

U2020. popularne će biti i manje poznate destinacije te one nešto bliže stalnom životnom prebivalištu, one na koje nije potrebno putovati avionom već je dovoljno sjesti u auto i odvesti se na lokaciju. Takođe, za sve sportiste i hrabre, veliki hit biće i putovanja biciklom.

Kada, s druge strane, govorimo o smještaju, sve će se više ljudi okretati hotelima koji nude ekološka rješenja poput korištenja vode od kišnice, koji se nalaze u prirodi, podržavaju male lokalne proizvođače i koji ne koriste jednokratan plastični pribor. Broj takvih hotela u 2019. godini, s povećanjem trenda održivosti, naglo je porastao, a dobra je stvar i činjenica da se u istim najčešće koriste alternativna dizajnerska rješenja koja pak cijelo iskustvo odsjedanja na pojedinoj destinaciji čine još malo posebnijim. Eko hoteli, oni u kojima se interijer stapa s eksterijerom, takođe su sve popularniji.

Na kraju, putovanja u 2020. godini možda više nećemo u tolikoj mjeri gledati na Instagramu i drugim društvenim mrežama. Predviđa se, naime, kako će ona biti nešto intimnija, jednostavnija i sporija. Više ćemo vremena posvećivati znamenitostima, uživati u lokalnoj kuhinji i odmarati, a manje provesti razgledavajući i precrtavajući sve što trebamo odraditi s liste želja. Učićemo od lokalaca, uživati u upijanju kultura i, na kraju, upijati sve ono što svijet ima da ponudi. Pa čak i ako to znači da se na određenu destinaciju moramo vratiti dva puta.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
2

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


SRETNA NOVA GODINA SVIMA PROCITAJTE OVE KORISNE INFORMACIJE ZA GODINU 2020. KAKO DOSTAVITI ZAJAM PO JEDNOSTAVNOM PORUKU. Zovem se Marie Alice, samohrana sam majka 3 djece i takoder sam medicinska sestra u Zagrebu. Ovo je moja prica u 2019. godini, prevarili su me neki zajmodavci, svejer sam tražio kredit dok konacno nisam upoznao ovu lijepu ženu koja mi je pomogla da dobijem internetsku zajam. Ovo je opipljivo svjedocanstvo kako sam primio kredit od 60,000 eura uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlucio kontaktirati s njom i ona mi je pružila priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam dobro zaradio kredit zdravlje i s manje stresa. Ako vas zanima zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: ([email protected]) (WhatsApp: +16014560144) ?
SRETNA NOVA GODINA SVIMA PROCITAJTE OVE KORISNE INFORMACIJE ZA GODINU 2020. KAKO DOSTAVITI ZAJAM PO JEDNOSTAVNOM PORUKU. Zovem se Marie Alice, samohrana sam majka 3 djece i takoder sam medicinska sestra u Zagrebu. Ovo je moja prica u 2019. godini, prevarili su me neki zajmodavci, svejer sam tražio kredit dok konacno nisam upoznao ovu lijepu ženu koja mi je pomogla da dobijem internetsku zajam. Ovo je opipljivo svjedocanstvo kako sam primio kredit od 60,000 eura uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlucio kontaktirati s njom i ona mi je pružila priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam dobro zaradio kredit zdravlje i s manje stresa. Ako vas zanima zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: ([email protected]) (WhatsApp: +16014560144)