x

Kako da izabreš primer za tvoj tip kože?

Isti primer potpuno drugačije izgleda na različitim tipovima kože, zato je važno izabrati onaj pravi kako biste izvukli maksimum iz ovog čarobnog proizvoda.

#1 Za normalnu kožu

Ako ti pore nisu izražene, ako se tokom dana tvoja koža ne masti i ne isušuje, imaš sreću što možeš birati između više različitih primera. Izvjesno je da nećeš imati potrebu za matirajućom bazom, već nekom običnom koja će samo produžiti trajnost tvoje šminke (poželjno je da sadrži UV zaštitu).

Ali ne zaboravi da je i dewy look i dalje u trendu, pa iluminirajući primer isto može biti odličan izbor.

#2 Najbolji primer za masnu kožu

Ljudi masnog lica prirodno imaju proširene pore i zato se posebno preporučuje korištenje namjenskih primera koji pomažu u njihovom minimiziranju. Masni tipovi kože skloni su pojavi akni, pa slobodno isprobajte baze koje u svom sastavu sadrže supstance protiv akni.

#3 Najbolji primeri za suhu kožu

Pripremiti suhu i dehidriranu kožu za šminkanje predstavlja pravi izazov! Njoj su neophodni hidratizujući primeri, koji obično sadrže glicerin, hijaluronsku kiselinu, ureu i vitamin E.

#4 Za kombinovanu kožu

Budimo iskreni, kombinovana koža znači najgore od oba tipa. U ovom slučaju imaš dvije opcije:

Opcija 1 – izaberi neutralni primer koji te neće previše matirati, ali i koji neće učiniti da sjajiti.

Opcija 2 – na onim dijelovima lica koji su masni koristi matirajući, a na suhim dijelovima – hidratizirajući primer.

#5 Za osjetljivu kožu

Primeri su kao kreirani za osjetljivu kožu, jer joj osiguravaju dodatni sloj zaštite od vanjskih uticaja. Osjetljivost najčešće podrazumijeva crvenilo, zato biraj primere sa zelenom bazom koji neutralizira crvene tragove, a tako će ujedno biti potrebno i manje pudera. Poželjno je birati formule bez ulja, bez parfema i paraben kako bi mogućnost iritacije svela na minimum.

Kako se nanosi primer za lice?

Prije nanošenja primera, lice namaži hidratizirajućom kremom i pričekaj 10-ak minuta kako bi koža upila, a poslije nanesi bazu. Pričekaj bar 30 sekundi prije nego što započneš s aplikacijom pudera.

Količina razmjerna zrnu graška biće dovoljna za cijelu površinu, a za nesilikonske primere koristi kist za nanošenje.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.