x

Kako da putovanje prođe bez mučnine i povraćanja

Ponesite nešto za prezalogajiti, osigurajte dovoljno vode.

Mala djeca kao i predškolska i školska mogu imati bolest kretanja u obliku mučnine i povraćanja. Smetnje će biti manje ako je dijete u sjedalici i gleda u pravcu kretanja. Dobro je prije puta djelovati preventivno, najbolje nakon savjeta s liječnikom.

Posljednjih godina u apotekama se mogu naći akupresurni steznici, koje stavljamo na djetetovu podlakticu. Oni djeluju na akupresurnim tačkama i smanjuju tegobe, a istodobno su zdrav i prirodan način smirivanja mučnina. Od lijekova se najčešće koriste antihistaminici koji se daju pola sata prije početka putovanja.

Staro vjerovanje da će tegobe biti manje ako dijete krene gladno na put nisu tačne. Često zaustavljanje tokom putovanja bit će korisno, primjerena brzina vožnje bez naglog kočenja, svladavanje zavoja manjom brzinom olakšat će putovanje vašem mališanu.

Kako se tokom vožnje mogu dogoditi nepredvidljive situacije (prometna nezgoda, kvar na automobilu), uvijek ponesite hranu kada idete na put s djecom. Za to je idealan mali priručni hladnjak koji će hranu održati svježom.

Najmanje brige s hranom imat ćete ako dojite. Osigurajte sebi dovoljno vode, nezaslađenih sokova, ali izbjegavajte gazirana pića. Ako je vaše dojenče na prehrani dojenačkim mlijekom nosite u termosici prokuhanu vodu i kutiju dojenačkog mlijeka.

Preporučuje se i manja rezerva dojenačkog mlijeka ako niste sigurni da ga možete nabaviti u mjestu vašeg odmora. Većem djetetu osigurajte dovoljno tekućine.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.