x

Kako da uživate u čokoladi i izvučete najbolje iz nje

Prema naučnici Natalie Alibrandi, koja istražuje hranu, ljudi često griješe kada jedu slastice na bazi kakaa. Naime, ona je otkrila da je pogrešno čokoladu jesti naveče te jesti puno iste odjednom.

Također ju ne biste trebali držati u frižideru jer je tamo nivo vlage previsok. Za savršenu temperaturu čokolade treba je održavati na 18°C stepeni. Ako se drži u frižideru, čokolada će se kristalizovati i oksidirati, a prenosi drugih mirisa mogu uticati na okus.

Očigledni znakovi da je poslastica pogrešno pohranjena uključuju nedostatak oštrog krckanja kada odlomite kockicu. Također će se prebrzo otopiti ili će imati mrvičastu teksturu ako se pogrešno skladišti.

"Čokolada je složena poslastica s mnogo slojeva koje treba istražiti. Razumijevanje da čokolada treba fino puknuti, vizualno i zvučno, donosi ugodu okusnim receptorima i pojačava okus. Konzumiranje čokolade ranije tokom dana sa svježim nepcem također je ključno", izjavila je Natalie Alibrandi.

Prema stručnjacima, kako biste doista osjetili okus čokolade, ne biste je trebali žvakati. Umjesto toga pustite da vam se komadić čokolade otopi u ustima kako bi se okusi mogli razviti.

U nastavku slijedi deset "zapovijesti" koje morate poštivati kod uživanja u čokoladi:


1. Jedite je ranije tokom dana

Jedite je ranije tokom dana sa svježim nepcem kako bi osjetili njeno bogatstvo okusa.

2. Ne čuvajte je u frižideru

Čuvajte čokoladu na 18°C stepeni kako biste spriječili oksidaciju, otpuštanje šećera i bilo kakav prijenos mirisa.

3. Ostavite da se otopi, nemojte žvakati

Pustite li da se otopi, dopuštate kakao maslacu da obloži vaša usta, omogućujući vam da iskusite sve okuse.

4. Jedite u malim količinama

Pojedite do šest komada od 4 grama kako biste spriječili pretjeranu stimulaciju okusnih pupoljaka.

5. Koristite sva svoja osjetila

Vid, miris, tekstura, pa čak i sluh dio su iskustva.


6. Neka bude brzo

Kada čokolada pukne, to znači da je pravilno temperirana i da ima odgovarajuću strukturu i kvalitetu.

7. Nema smetnji

Čokolada ima toliko hlapljivih sastojaka i nijansi, posvetite joj onoliko pažnje koliko zaslužuje, ovo će poboljšati ukupni doživljaj.

8. Neočekivana uparivanja

Probajte slatku čokoladu (mliječnu ili bijelu) s gorkom hranom ili gorku čokoladu sa slanijom hranom.

9. Pričekajte naknadni okus

Neke čokolade mogu ostaviti arome na nepcu i od 45 minuta, no u većini slučajeva bit će dovoljno pričekati i 15 minuta.

10. Nemojte miješati

Miješanje različitih vrsta čokolade može previše stimulirati okusne pupoljke, stoga izbjegavajte miješanje različitih vrsta (npr. mliječne i tamne čokolade), piše Daily Star.


(24sata)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.