x

Kako dijete ‘uvjeriti’ da pospremi svoje igračke? A da ni vi ni ono ne budete frustrirani!

Djeci igračke na podu - ne smetaju, i oni ih nemaju potrebu pospremati nakon igranja. Ako vam smeta taj kreativni nered, morat ćete potaknuti i naučiti svog mališana da posprema za sobom.

Ako se često dogodi da stanete na lego kockicu, spotaknete se o lutku ili o trkaći automobil, tada znate koji je izazov natjerati mlađu djecu da pospreme svoje igračke. U nastavku je nekoliko načina kako potaknuti dijete da počisti za sobom i održava svoju sobu ili prostor za igranje urednima

Izgovorite specifične i realne zahtjeve!

Ako zamolite dijete da pospremi mnogo različitih stvari u isto vrijeme, možda će ono nenamjerno zaboraviti barem jedan od vaših zahtjeva ili namjerno preskočiti nekoliko. Zadatke dajte jedan po jedan, kao što je: “Molim, vrati svoje kockice u kutiju na polici’. Nakon što dijete završi jedan zadatak, možete zatražiti da pospremi drugu igračku.

Zahtjeve dajte u obliku naredbe, a ne upakirane poput: ‘Hoćeš li, molim te, pospremiti svoje kockice?’ Postavljanje pitanja ostavlja prostor djetetu da odgovori: ‘Ne’. Osim ako ne želite da ovo bude grupna aktivnost pa formulirate: ‘Počistimo kockice’.


Dajte djetetu vremena da obradi informaciju

Djeci, osobito malenoj, treba više vremena od odraslih za obradu informacija. Izbrojite do pet nakon što uputite početni zahtjev, kako biste djetetu dali vremena da obradi ono što ste rekli i da se toga pridržava.

Ako nema rezultata, nakon pet sekundi, ponovite svoj zahtjev neutralnim tonom nakon čega slijedi potencijalna logična posljedica. Na primjer: ‘Ako svoje kockice ne odložiš u kutiju na polici, nećeš se moći igrati kockicama do kraja dana. Možda sutra.’

Ponovno brojite do pet. Ako dijete i dalje ne radi ono što ste tražili, recite neutralnim tonom: ‘Dobro, nisi odložio/la kockice u kutiju na polici, tako da se ne možeš igrati njima do kraja dana. Zatim možete uzeti kockice, pospremiti ih izvan dohvata djeteta, ali budite dosljedni. Nemojte popustiti i dati mu kockice.

Ostanite mirni i dosljedni

Dva ključna elementa ovog pristupa su ostati što smireniji i pokazati djetetu da određeno ponašanje za sobom povlači neke posljedice. Svakako, ostanite smireni.

Posljedice koje traju dulje vrijeme i koje djetetu nemaju smisla mogu izazvati još više frustracija i odbijanja. Na primjer, nije logično da djetetu zabranite gledanje televizije na tjedan dana zato što nije pospremilo svoje kockice. Umjesto toga, ograničavanje pristupa igrački je logična posljedica.


Pohvalite dijete kad napravi nešto dobro

Ne zaboravite pohvalu. Svaki put kada dijete pospremi igračke, posebno ga pohvalite. ‘Dobar posao’ može zbuniti jer dijete neće znati što je točno bilo dobro - mirno sjedenje, pospremanje igračaka ili nešto drugo. Umjesto toga, recite: ‘Sjajno si pospremio kockice u kutiju na polici!’

Pohvalite s entuzijazmom i koristite dodir, kao što je tapšanje po leđima. Ako imate dijete koje ima poteškoća sa senzornom obradom, osobito s taktilnim podražajima poput tapšanja po leđima, osjećaj možete pojačati neverbalnom gestom, kao što je palac gore.

Budite strpljivi u ponavljanju. Sigurno ste čuli za izreku da je ponavljanje majka znanja.


(Roditelji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.