x

Kako je najbolje piti čaj

Ukoliko volite da napitak osvježite limunom, dodajte ga tek kada izvadite kesicu.

Čaj je jako zdrav napitak koji vam može pomoći kod mnogih problema, ali samo ako se priprema na pravi način. Šećer, mlijeko, pa čak i limun mogu da unište njegova ljekovita svojstva, pa je preporuka da se čaj pije bez ikakvih dodataka. Ako ipak ne možete da ga pijete čistog, onda vam stručnjaci predlažu alternativu. Američka agencija za hranu i lijekove savjetuje da, ako baš ne možete da pijete čaj koji nije sladak, umjesto šećera stavite kašičicu meda.


Ako spadate u one koji vole da dodaju mlijeko u čaj, iznenadit će vas pojedina istraživanja koja su pokazala da to i nije najbolja kombinacija, posebno ako se čaj pije u cilju sprečavanja kardiovaskularnih bolesti. Dodavanjem mlijeka čaju umanjujete njegovo pozitivno dejstvo koje on ima na opuštanje krvnih sudova, kažu rezultati istraživanja objavljeni u Evropskom kardiovaskularnom žurnalu.


Također, ukoliko volite da čaj osvježite limunom, dodajte ga tek kada izvadite kesicu. Limun snižava ph vrijednost čaja, a to pomaže metalima da se lakše ispuste u čaj. Također, jako je važno da uvijek nakon miješanja čaja izvadite kašičicu iz njega, posebno ako je ona metalna.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.