x

JASNE GRANICE

Kako kontrolirati ljubomoru u vezi?

Malo ljubomore je poželjno u vezi, jer vas upravo ona navodi da više cijenite i čuvate svoju voljenu osobu.

Ljubomora predstavlja jednu od onih emocija koju je izrazito teško kontrolisati.

Malo ljubomore je poželjno u vezi, jer vas upravo ona navodi da više cijenite i čuvate svoju voljenu osobu. Međutim kada stvari izmaknu kontroli, ona vrlo lako može uništiti vašu vezu i iskriviti vaš um. Nije doduše lako utvrditi granicu između zdrave ljubomore i one koja se pretvara u toksičnu.

Ako joj dopustite, ljubomora može dominirati vašom vezom. Neke od posljedica ljubomore su njuškanje po partnerovom telefonu, nekontrolisan bijes, fizičko zlostavljanje, nesposobnost jasnog razmišljanja kao i gubitak vlastitog "ja".

Fokusirajte se na sebe, ne na partnera

Najbolji način da se oslobodite ljubomore je da se osvrnete na sebe a ne na svog partnera. Trošenje energije u pokušaju kontrole postupaka druge osobe, je iscrpljujuće i na kraju obično uzaludno. Ne možete promijeniti njega ali možete sebe. Koncentrišite se na to da svoj život učinite bogatijim i ispunjenijim kako vas ne bi savladala ljubomora jer on izlazi iz kuće, a vi ne.


Jasne granice

U svakoj vezi treba da postoje jasno uspostavljene granice. Ako je dogovor između vas da nema odmjeravanja osoba suprotnog pola kada ste u javnosti, oboje bi trebalo da se držite toga. Ovo će vas u velikoj mjeri poštedjeti scena i neprijatnosti. Ako preskočite da kažete šta vam smeta, vaš partner može misliti da prihvatate određen oblik njegovog ponašanja.


Otkrijte šta podstiče ljubomoru

Ovo je važan korak jer vas u velikoj mjeri može osloboditi ljubomore u budućnosti. Da li vaš partner ostavlja svoj telefon na stolu kada odlazi u toalet ili ga nosi sa sobom? Da li imate pristup njegovim društvenim mrežama ili su sve pod tajnim lozinkama? Da li ima bivšu djevojku sa kojom se povremeno prijateljski viđa bez vas? Ukratko – da li vam daje povod da budete ljubomori. Ako je odgovor Ne, onda prestanite. Spustite gard i uživajte. Ako imate razloga sa sumnjate da nešto nije kako treba, razgovarajte sa njim. To će biti znatno djelotvornije nego njuškanje.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.