x

Rješenje konflikta

Kako kontrolisati ljutnju u ljubavnoj vezi i održati zdrav odnos

Ljutnja može uzrokovati ozbiljne probleme u ljubavnoj vezi, a ponekad se završi nasiljem. Ključ dobrog odnosa je u kontroli negativnih emocija.

Ljudi koji burno reaguju često tvrde da ne mogu učiniti ništa kako bi se smirili. Vjerovatno mislite kako ovo nije u vašoj moći, ali činjenica je kako svi mogu naučiti kako kontrolisati ljutnju.

Imajte na umu da je fizičko nasilje ozbiljno krivično djelo i da nikada nije prihvatljivo kao odgovor provokaciju. Ukoliko ste se počeli svađati sa partnerom, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste spriječili da stvari izmaknu kontroli.

Ukoliko ste ljuti recite to odmah i nemojte se pretvarati da niste. Razgovor o osjećajima itekako pomaže da se sve iznese na vidjelo. Međutim, verbalni napad nikada neće biti od pomoći.


U redu je tražiti "time out" i reći partneru da učini isto ako je previše uznemiren da bi pričao o problemu. Kada se uspijete smiriti, pokušajte riješiti situaciju.

Često postoji nešto što se krije iza bijesa. To može biti tuga, povrijeđenost, razočarenje ili osjećaj da ste uznemireni i da vas neko uzima zdravo za gotovo. Taj prikriveni osjećaj je trag stvarnom problemu koji vi i partner trebate izgladiti.


Vjerovatno ćete oboje morati praviti ustupke kada je riječ o određenim stvarima. Može postojati i segment problema koji niste uzeli u obzir. Kompromis nije znak slabosti, već je sasvim normalna pojava u svakoj vezi. Naravno, ukoliko ne postane ekstreman.

Uputite ispriku ako smatrate da to trebate učiniti i nemojte tjerati partnera da čeka na nju kao vid kazne. Reći da vam je žao ne znači da ste odlučili udovoljavati partneru.

Zapitajte se šta možete naučiti iz konflikta. To bi moglo smanjiti šanse da se slična svađa ponovi u budućnosti.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.