x

Kako najlakše rashladiti mališane tokom visokih temperatura

Sunce i visoke temperature dva su faktora na koje roditelji beba moraju posebno paziti u ljetnim mjesecima. Ali praćenjem jednostavnih savjeta mogu ublažiti efekte toplote - od hlađenja kuće do kupanja i hidratacije, što pomaže bebama i da bolje spavaju.

Kada je vruće, mališani se osjećaju razdražljivo, neugodno i u ekstremnim okolnostima podložni su dehidraciji.

Roditelji ne bi trebali odmah paničiti ako im se bebe ili djeca zagriju - to se često može lako popraviti praćenjem jednostavnih savjeta. Također, važno je znati kako spriječiti da stvari postanu ozbiljne, kako uočiti znakove dehidracije ili toplotnog udara i poduzeti brze mjere ako do njih dođe.

Povećajte unos tečnosti

Bitno je da roditelji prate i povećavaju unos tečnosti svoje bebe tokom toplog vremena. Po jako vrućem danu, bebama će možda trebati čak 50 posto više majčinog mlijeka. Ako piju adaptirano mlijeko, mogu im se ponuditi male količine ohlađene prokuhane vode pored normalne hrane.

Majke koje doje također bi trebale osigurati održavanje nivoa tekućine kako bi povećale vlastitu hidrataciju i naknadnu opskrbu mlijekom.

Bebe koje su starije od 6 mjeseci mogu uzimati redovne gutljaje vode iz šolje. Dok se onima u dobi od 1 ili više godina može ponuditi obična voda, vrlo razrijeđen voćni sok ili smrznute vodene lizalice, koje su odličan način za osiguravanje unosa tekućine i izbjegavanje dehidracije.

Hladan oblog

Hladan i mokar oblog od leda je brz i lako dostupan trik koji će pomoći da se dijete ohladi po vrućem vremenu.

"Ako se vaša beba ili malo dijete pregrijavaju, pokušajte umotati nekoliko kockica leda u tkaninu i upotrijebite ih za hlađenje bebe.


Kupanje

Stručnjaci se slažu da je prskanje u kadi savršeno za hlađenje mališana tokom dana ili prije spavanja.

Hladna ili mlaka kupka odlična je za bebe neposredno prije spavanja.

Naučnici su otkrili da kupka prije spavanja snižava tjelesnu temperaturu, što zauzvrat pomaže boljem snu.

Odaberite hladne površine

Prema Angeli Spencer, osnivačici i autorici Babyopathya, dobra je praksa provjeriti temperaturu površina na koje spuštate svoje dijete da se odmori, igra ili presvuče.

Jednako važna kao i materijali na koži vaše bebe je površina na koju ih položite - pobrinite se da nije ljepljiva poput podloge za presvlačenje i da nije prevruća poput vune samo zato što je mekša.

Također postoje posebne prostirke za hlađenje koje sadrže hidrofilni gel za hlađenje, koji se ubacuje u brojna kolica za novorođenčad i pomaže im u snižavanju temperature u ljetnim danima. Ove prostirke se mogu staviti u frižider ili zamrzivač na nekoliko sati radi poboljšanja efekta hlađenja.


Obucite ih u prikladnu i minimalnu odjeću

Kao i kod odraslih, ono što vaša beba nosi tokom sunčanih dana može drastično utjecati na njenu temperaturu.

Opuštena odjeća koja prekriva ruke i noge je najbolja. Preporučuju se prozračne tkanine poput pamuka, a u nekim trgovinama možete pronaći i zaštitnu odjeću sa SPF-om. Šeširi za sunčanje sa širokim obodom (ili oni s preklopom na vratu) s otvorima za zrak su također važni, kao i sunčane naočale.

Labavi, prirodni slojevi se također preporučuju tokom vrućih noći kada pokušavate rashladiti bebu za san.

Prozračite i zasjenite dječiju spavaću sobu

Držite zavjese u spavaćoj sobi zatvorene tokom dana (s otvorenim prozorima i vratima) kako biste spriječili da se sobe previše zagriju prije spavanja.

Još jedan savjet je da uložite u ventilator za dječiju sobu, koji možete uključiti prije spavanja.

Provjetravanje se svakako preporučuje i tokom večernjih sati, kada su temperature nešto niže i zrak svježiji.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.