x

Kako njegovati empatiju i povjerenje kod svoje djece

Roditelji mogu pomoći svojoj djeci razviti se u uspješne i sretne ljude, tako da njeguju empatiju i povjerenje kod svoje djece. Pa čak i dok su dojenčad.

Imati empatiju i povjerenje iznimno su bitne kvalitete koje će vaša beba trebati, prema stručnjacima za razvoj djeteta. Donosimo načine na koje možete pokrenuti svoje dijete na putu stjecanja ovih iznimno važnih osobina.


Empatija

Iako čak i dojenčad pokazuju primitivan oblik empatije, djeca zapravo ne postanu sposobna staviti se u “tuđu kožu” sve do negdje između 3. i 6. godine. Prije toga imaju problema sa sagledavanjem svijeta iz bilo čije perspektive osim iz vlastite. Kada malo dijete udari svog prijatelja po glavi, on ne razumije da ga boli jer sam nije ništa osjetio.

Pitati svoje malo dijete: “Kako bi se osjećao da se to tebi dogodi?” ne pomaže puno. Umjesto toga, objasnite mu kako njegovi postupci utječu na druge. Recite mu da udarac boli. Ako vidite drugo dijete s modricom ili ogrebotinom, pričajte o tome kako ga sigurno boli. I budite spremni ponavljati puno puta prije nego što možete očekivati ​​da će se uhvatiti.

Ako gledate crtiće u kojima se likovi međusobno tuku, naglasite kako bi to u stvarnom životu bilo loše. Dok je razlika između stvarnosti i fantazije još uvijek mutna za vaše dijete, posijat ćete sjeme važne lekcije. Pritom nisu svi programi štetni, a neki su čak i korisni. Pronađite programe koja pokazuju djeci da su empatija, suosjećanje i prijateljstvo važne komponente sretnog života. Naglašavaju dijeljenje, međusobno poštovanje i ljubav. Djeca koja gledaju te programe oblikuju svoje ponašanje prema onome što vide.

Još važnije je vaše ponašanje kao roditelja. To znači obratite pozornost na njegove potrebe i pokažite mu da poštujete njegove osjećaje. Ako u ljutnji baci svoje bojice, smireno inzistirajte da vam ih pomogne pokupiti – ali recite mu da razumijete da je i on ljut.


Povjerenje

Osnovno povjerenje u druge je temelj na kojem počivaju sve ostale osobine. Bez ove karakteristike, bebe se suočavaju s teškom razvojnom borbom. Teško će graditi odnose, osjećati se samopouzdano i ići naprijed osim ako nema sposobnost vjerovanja.

Usađivanje povjerenja počinje odmah od rođenja vašeg djeteta. Možete se povezati sa svojom bebom na način koji će joj usaditi duboki osjećaj sigurnosti, vjeru u svijet – i naposljetku, u samu sebe. U djetinjstvu to znači odgovoriti na njezine osnovne potrebe. Nahraniti je kad je gladna. Mazite se s njom ako se želi maziti, promijenite joj pelenu kad je zaprljana. Ali također maksimalno iskoristite svoje svakodnevne interakcije razgovarajući s njom, pjevajući joj i uspostavljajući kontakt očima. Kako biste stvorili doista siguran osjećaj, uvedite rituale poput čitanja priče svaku večer prije spavanja.

Kad je dijete veće, potrebe postaju složenije. Naravno da je treba hraniti, kupati i paziti na nju, ali također treba da pogledate njezine škrabotine i njegove kule od blokova. Priznavanje njihovih postignuća možda se ne čini tako važnim kao, recimo, davanje večere, ali jest.

Obratite pozornost i na temperament svoje bebe. Nisu sva djeca ista i vaše će vam dijete više vjerovati ako svoje postupke prilagodite njezinoj osobnosti. Neke bebe, na primjer, mogu podnijeti mnogo stimulacije, dok se druge zatvaraju kad se previše toga događa. Što više svojoj bebi pokazujete da razumijete njenu osobitu sklonost, to će više osjećati da ste na njezinoj strani.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.