x

Kako objasniti smrt bliske osobe svom malom djetetu

Pomoći vašem djetetu da shvati odnosno naći riječi i objasniti smrt bliske osobe nije lagan zadatak. 

Budući da mala djeca ne mogu shvatiti ideju smrti, pa čak ni da više nikada neće vidjeti nekoga. Pogotovo je teško kada se radi o najbližima kao što su djetetov baka i djed.

U isto vrijeme, djeca su vrlo usklađena s osjećajima važnih odraslih osoba u njihovim životima, pa je vjerojatno da vaše dijete razumije da se dogodilo nešto tužno. Važno je da to priznate. I tada se usredotočite na osjećaje vašeg djeteta. Možete reći nešto poput: “Djed više nije ovdje. I on meni nedostaje.”


Sve dok vaše dijete ne bude između 2 i 3 godine, neće moći razumjeti više. Ako vaše dijete bude postavljalo pitanja, možete mu objasniti da se djed neće vratiti; da je umro, što znači da mu je tijelo prestalo funkcionirati.

Možete objasniti smrt bliske osobe djetetu na način da opišete se to događa kada su ljudi jako stari ili bolesni i liječnici ne mogu popraviti njihovo zdravlje. Objasnite primjerice da djed više nije mogao jesti ili se igrati vani. To daje kontekst s kojim se može povezati.


Ako vas dijete pita hoće li se djed ikada vratiti, recite istinu – da neće. Ako vaše dijete pita hoćete li vi ili ona umrijeti, možete mu objasniti da su vaša tijela zdrava i jaka pa nećete sada umrijeti.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.