x

Kako obogatiti vokabular svog mališana koji slabo priča?

Najbolje što možete za obogatiti vokabular svog mališana je brbljati sa svojim djetetom što je više moguće. Međutim govorite pravim jezikom, a ne dječjim govorom.

Ispričajte sve što radite tijekom dana, od pripreme ručka do pranja rublja i kupovine namirnica. Možda ćete se početi osjećati pomalo ludo. Ili dobiti neke čudne poglede u supermarketu. Ali vjerujte nam, isplatit će vam se.

Dok razgovarate, potaknite mališana da oponaša vas, ali vi nemojte oponašati natrag. Na primjer, ako kaže “boka” umjesto “boca”, koristite ispravnu riječ dok govorite. Recite nešto poput “Idem do hladnjaka po bocu vode.”


Eliminirajte druge faktore

Kako biste uklonili sve čimbenike, možda biste trebali pitati pedijatra o provjeri sluha vašeg djeteta. Iako se sluh većine beba provjerava pri rođenju, to nije potpuni audiološki test. Ako se ispostavi da vaše dijete ima oštećen sluh, ne brinite. U mnogim slučajevima problem je povezan s nakupljanjem tekućine iza bubnjića (obično od kroničnih infekcija uha). Djeca s ozbiljnijim problemima mogu se liječiti malenim slušnim pomagalom za pojačavanje zvuka. Ili čak kohlearnim implantatima (uređaji koji prevode zvučne valove u signale za mozak).


Interakcija

Također želite biti sigurni da se vaše dijete dobro odnosi prema vama. Da uspostavlja kontakt očima i da je angažirano kada se igrate s njom. 

Ako je inače sve u redu, nadzirite svoje dijete nekoliko mjeseci. Ako se govor ne popravi do 18 mjeseci, trebali biste procijeniti njezine jezične vještine.

I zapamtite, ako se ispostavi da vaše dijete kasni u govoru, to ne znači da će uvijek imati problema s govorom. Većina problema s govorom riješi se do djetetove školske dobi.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.