x

Bebe

Kako očistiti začepljen nosić?

Ovaj problem muči mnoge mame bebica, pogotovo kad su bolesne i ne mogu noću spavati. Dijete ne zna ispuhati nosić pa mu sekret sa sluzi moramo nekako izvući i olakšati mu disanje.

Kako biste olakšali djetetu, za početak je najbolje nabaviti ovlaživač zraka ili na radijatore staviti vlažne ručnike te djetetu davati dovoljno tekućine. Osim toga, nosić redovito ispirite slanom vodom ili fiziološkom otopinom te nabavite aspirator.

Danas, osim ručnih i onih na baterije, možete birati i između aspiratora koji se priključuju na usisivač i vrlo dobro izvlače sekret. Mnoge su majke vrlo zadovoljne ovim načinom čišćenja nosića jer je zaista učinkovit.

Kako postupiti?

  • potrebno je prije izvlačenja sekreta dijete polegnuti i nosić natopiti fiziološkom otopinom (zgodno je to napraviti pomoću injekcije koju nabavite u ljekarni)
  • jednu nosnicu začepiti, a iz druge izvlačiti sekret. Zatim isti postupak ponoviti i na drugu nosnicu.
  • najbolje je da postupak izvode dvije osobe, jedna koja će pridržavati dijete i druga koja će čistiti nosić.
  • nemojte pretjerati s čišćenjem nosića aspiratorom jer može doći do ozljede nosića. Nađe li se u aspiratoru malo sukrvice, odmah prestanite i odložite aspirator na nekoliko dana. Budite nježniji.
  • kapima za nos koristite se samo uz liječničku preporuku.


Izvor: Roditelji.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.