x

Kako odabrati adekvatnu bočicu za vaše dijete?

Dječje bočice pomažu vam da udobno pohranite mlijeko i nahranite bebu bilo kada i bilo gdje. Korištenjem bočice možete pohranite izdojeno mlijeko ili hraniti bebu adaptiranim mlijekom. Također daje i ostalim članovima obitelji priliku da hrane bebu.

Kada birate bočicu, odaberite onu koja najbolje odgovara dobi vaše bebe i vašem stilu hranjenja. Uz odgovarajuću njegu, trebali biste moći optimalno koristiti bočicu za hranjenje.

Vrste bočica za hranjenje bebe

Osim prema materijalu, bočice se razlikuju i prema vrsti bradavice koju imaju.

Oblik bradavice

Oblik bradavica dijeli se na ortodontske ili tradicionalne bradavice. Tradicionalne bradavice izgledaju kao standardne bradavice u obliku kupole. Dok ortodontske bradavice imaju elegantan oblik koji podsjeća na bradavicu dojke i tako bolje pristaje bebinim ustima.

Protok mlijeka

Bradavice se također dijele prema brzini protoka mlijeka. Postoje bradavice sporog, srednjeg i brzog protoka. Bradavice sporog protoka omogućuju ravnomjerniji protok tekućine, čineći ga prilično bliskim prirodnom protoku mlijeka iz dojke. Bradavice srednjeg do visokog protoka omogućavaju gutanje veće količine tekućine.

Materijali od kojih se izrađuju bočice

Bočice za hranjenje beba mogu biti od stakla, plastike, silikona i čelika.

Najčešći materijal koji se koristi za izradu bočica za bebe je plastika. Proizvođači boca za izradu ovih boca koriste visokokvalitetni polietilen ili polipropilensku plastiku. Moderne plastične bočice za hranjenje su sigurnije jer ne sadrže bisfenol. Budući da se plastika ne lomi, ovo često je prvi izbor za roditelje. Negativna strana što su usporedbi sa staklom ili nehrđajućim čelikom kraćeg vijeka.

Staklene boce su sigurne i dugotrajne. Međutim, staklo je sklono razbijanju i lomljenju, što može biti opasno za bebu. Većina proizvođača daje silikonske navlake za prelazak preko boce i osiguravanje optimalnog prianjanja na držač.

Boce napravljene od silikona obično su mekane i fleksibilne. Materijal je izdržljiv i otporniji na toplinu. Međutim kada su podvrgnute grubom rukovanju mogu pucati.

Bočice od nehrđajućeg čelika su nelomljive i najdulje će trajati. Ali boce od nehrđajućeg čelika su neprozirne, što onemogućuje vidjeti količinu tekućine unutar boce i teže ih je očistiti. To ih čini manje poželjnim u usporedbi s drugim materijalima.


Koje onda bočice za hranjenje bebe odabrati?

Odabir adekvatne bočice za vaše dijete ovisi o starosti i potrebama bebe. Ako vaša beba prelazi s dojke na bočicu potražite bočicu koja dizajnirana tako da oponaša dojku. I time može olakšati prijelaz s grudi na bočicu. Za početak ćete htjeti koristiti bradavice sa sporim protokom, budući da bradavica koja brzo teče može preplaviti dojenu bebu, sve dok se vaše dijete ne navikne piti iz bočice.

Ako iz bilo kojeg razloga trebate hraniti bebu na bočicu prije šest mjeseci, koristite samo bradavice sporog protoka, koje čine hranjenje na bočicu sličnim dojenju. Za bebu stariju od šest mjeseci možete koristiti bradavice s brzim protokom. Može proći neko vrijeme da se beba koja se uglavnom doji navikne na piće iz bočice.

Staklena boca dobra je opcija kada roditelji hrane bebu. Međutim davanje staklene bočice bebi ili malom djetetu može biti rizično jer je staklo teško. Nekoliko proizvođača isporučuje staklene boce sa silikonskim ili gumenim navlakama koje idu preko stakla kako bi se izolirale od udaraca i osigurale prijanjanje.


Savjeti za korištenje dječje bočice

Pazite na bilo kakve znakove istrošenosti bočice, posebno oko bradavice. Bebe kojima izbijaju zubi mogu ugristi bradavicu, što može uzrokovati pucanje bradavice i ugroziti protok.

Odbacite sve oštećene bradavice i nabavite nove. Kada koristite plastične boce, provjerite ima li znakova oštećenja, a u slučaju staklenih boca, provjerite ima li oštećenja uslijed udarca.

Držite se priručnika za upotrebu ili letaka za sterilizaciju boce, kako biste izbjegli nepovratna oštećenja.


(Beba.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.