x

Kako odviknuti od dojenja malu djecu?

Odviknuti od dojenja malu djecu može biti prilično stresno, jer je to velika promjena za dijete. 

Obično se kreće sa odvikavanjem kada dijete prohoda, između prve i druge godine života. Međutim možda ćete osjećati da je vaše dijete spremno za odvikavanje tek kasnije ili da oboje niste spremni. 

Pokušajte izbjeći paralelno odvikavanje od dojenja sa drugim velikim promjenama u životu djeteta. Kao na primjer, dolazak brata ili sestre, selidba ili navikavanje na kahlicu..


Kako djecu odviknuti od dojenja?

Iako dijete možete odviknuti naglo, postupno odvikavanje, iako je spor proces, često je puno lakši i za mame i djecu. Jedan od načina da dopustite malom djetetu da kontrolira svoje odvikavanje je kroz metodu “ne nudi, ne odbijaj”. To znači da nikada ne nudite da dojite svoje dijete, ali ne odbijajte kada dijete traži ili pokaže želju za dojenjem.

Kada je majka predana odvikavanju i ohrabruje svoje dijete, dijete se može uspješno i sretno odviknuti.


Tehnike koje pomažu da postupno odviknete dijete od dojenja

Prestanite nositi odjeću za dojenje kao što su grudnjaci i majice s prorezima za dojenje. Nosite više slojeva odjeće ili nosite odjeću koja je teže prilagođena dojenju. Malo dijete može zahtijevati rjeđe dojenje zbog nedostatka lakog pristupa. Ova tehnika se obično kombinira s drugim tehnikama.

Skratite svako dojenje prije nego što ga potpuno prekinete. Malom djetetu može trebati samo minuta ili dvije na dojci, više zbog utjehe nego zbog hrane. Kada dijete ima minutu ili dvije, potaknite ga da stane i zainteresirajte ga za nešto drugo.

Odgodite dojenje. Recite svom malom djetetu da može dojiti kasnije, na primjer nakon što završite s pripremanjem večere. Ovo će rasporediti sesije sve dok na kraju ne možete odgoditi cijelu sesiju dojenja do sljedeće. 

Zamijenite dojenje hranom, pićem ili udobnosti. Ako dijete i dalje koristi dojenje kao primarni način utaživanja gladi, ponudite drugu hranu i piće prije dojenja. Za piće koristite mlijeko ili vodu umjesto sokova – zbog visokog sadržaja šećera u soku. Ako nisu gladni ili žedni, koristite utješni predmet, poput plišane životinje, deke ili lutke. I često ih nudite. Kao i blisko maženje (bez dojenja). Dijete se može bojati da odvikavanje znači gubitak onog utješnog osjećaja držanja.

Odvratite pažnju svom malom djetetu. Učinite život toliko zanimljivim i užurbanim da vaše dijete zaboravi zatražiti dojenje. Čitajte malom djetetu knjigu dok ga držite u krilu (što omogućuje bliski kontakt). Ili predložite šetnju, vožnju triciklom ili izlet na igralište ili pješčanik. Ometanja mogu oduzeti puno vremena, ali su vrlo učinkovita.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.