x

Kako pomoći djeci da se riješe straha od mraka

Ne mogu da spavaju i bore se sa strahovima.

Djeca se vrlo često bore sa spavanjem zbog košmara i ružnih snova. Ma koliko roditelji pokušali da umire dijete i uvjere ga da je sve to samo mašta, dječja imaginacija ipak pobjeđuje. Ne mogu da spavaju i bore se sa strahovima. Ovo je nekoliko savjeta za roditelje čija se djeca plaše mraka.


Obezbjeđenje dok spava

Najvažnije je da se dijete kada krene na spavanje osjeća sigurnost. U tome može pomoći velika plišana igračka, recimo. Pokušajte dijete da uvjerite da ima ko da ga čuva.

Naučite ih da imaju kontrolu

Najbolja borba sa strahom jeste onda kada shvatimo da imamo kontrolu. Zato treba dijete da naučimo da ima kontrolu i da može da se samo izbori sa strahom. Stavite lampu pored njega, naučite ga da, kada se uplaši, uvijek može da upali svjetlo i tako pobjedi mrak.


Čuvajte se sjenki

Iako lampa može pomoći, zbog tog svjetla mogu nastati strašne sjenke koje plaše dijete. Pokušajte to da spriječite, pa sklonite predmete koji bacaju sjenku. Sjedite na djetetov krevet, upalite lampu i osmotrite šta sve može da uplaši dijete.

Pričajte s djetetom

Ako su noćne more česte i dijete se zbog toga budi ujutru, pustite ga da vam ispriča sve. Može vam ispričati ili čak nacrtati to što se desilo. Onda ga zamolite da promjeni priču i napravi je onakvom kakvu bi ono volio. Recimo, pitajte dijete šta bi se desilo da se iznenada pojavi Supermen koji će ga spasiti. Na ovaj način pomažete djetetu da kreira novu priču koja ima lijep kraj.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.