x

Kako pomoći malom djetetu da pobijedi strah od mraka

Mašta male djece brzo se razvija, pa je normalno da zamišljaju i vjeruju u postojanje raznih čudovišta i duhova, i da stvore strah od mraka.

I dok neki stručnjaci smatraju da treba poreći postojanje takvih bića, a drugi da bi negiranje moglo biti još i gore predlažemo sredinu. Utješite svoje malo dijete, a da pritom budete nejasni u pogledu postojanja zastrašujućih stvorenja.


Kako pomoći malom djetetu da pobijedi strah od mraka?

Uvjerite ga tako što ćete mu reći da ne mislite da u njegovoj sobi ima čudovišta i da ćete ga zaštititi ako se pojave, bez obzira na sve. Stavite veću plišanu lutku da čuva i njegov krevet, tako da zna da ga uvijek netko čeka dok spava. I ako vam pomaže, upotrijebite noćnu lampu.

Prije spavanja možete zajedno provjeriti ispod kreveta i u ormarima, međutim ovo može krenuti i u lošem smjeru. Naime moguće je i da se djeca probude noću vjerujući da su došli nakon što ste vi otišli. Dobra je taktika tada donijeti u sobu neku svjetleću kuglu ili kamen za koju mu objasnite da tjera duhove i čudovišta.


Postupak prije odlaska u krevet

Uvjerite svoje dijete da nema ništa ispod njegovog kreveta i da ste u blizini.

Upalite mu prigušeno svjetlo u sobi ili hodniku pored.

Pričajte priče o lijepim stvarima koje se događaju u mraku.

Dajte mu kontrolu nad njegovim strahovima. Na primjer bočicom s raspršivačem ‘čarobne’ vode. Ili čarobnim štapićem kojim može mahati kako bi otjerao imaginarna čudovišta.

Izbjegavajte odbaciti djetetove strahove. Recite mu da ste se bojali kad ste bili mali, ali ste to preboljeli.


(Zadovoljna.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.