x

Savjeti eksperata

Kako povećati šanse za preživljavanje pri padu aviona

Padovi aviona su rijetkost, a prema službenim podacima to se dogodi u jedan naspram milion letova. U 2017. godini nije bilo niti jednog fatalnog pada, čime je to postala najsigurnija godina u historiji avijacije. Stručnjaci kažu kako putnici sami mogu dosta toga učiniti kako bi se spasili tokom ovakvih nesreća.

Na prvom mjestu je odjeća. Kako piše britanski Express, putnici bi uvijek trebali nositi stvari kojima prekrivaju noge i ruke s ciljem da spriječe povrede kao što su ogrebotine i posjekotine. Bitna je i obuća. Stručnjaci savjetuju da obučete patike ili cipele, nikako japanke.


Izbjegavajte konzumiranje alkohola u većim količinama jer nećete moći reagovati niti shvatiti ozbiljnost situacije. Također, pokreti će vam biti usporeni.


Čim uđete u avion pogledajte i zapamtite gdje su izlazi. Također, pratite demonstraciju stjuardesa koja da sve potrebne informacija šta da uradite u slučaju nužde. U panici ljudi počnu trčati prema prednjem ili zadnje izlazu, ali u avionu postoji još nekoliko izlaza i najbolja opcija je da dođete do najbližeg. 


Eksperti preporučuju da izbrojite koliko sjedišta se udaljeni od izlaza kako biste se u slučaju mraka ili dima mogli orijentisati.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.