x

Kako prema tonu kože izabrati rozi ruž?

Svaka žena u svojoj torbici osim klasičnog crvenog, mora imati bar jedan dobar roza ruž za usne. On savršeno osvježava i pomlađuje, a mnogi vjeruju da pristaje apsolutno svima, bez obzira na uzrast, boju kose ili kože.

Najveće kozmetičke kuće već su spremile svoje ružičaste favorite za novu sezonu: od neonskih, preko jarkih, do onih zagasitih, mat tekstura.

Izbor je zaista veliki, ali da bismo maksimalno iskoristili sve prednosti rozih ruževa i ujedno izbjegli neželjene efekte, neophodno je pronaći pravu nijansu, što nije ni malo lak zadatak!

Odabir roza ruža

Važno je znati da se ruževi biraju u odnosu na ton kože, a u zavisnosti od toga koliko je ona svijetla ili tamna, razlikujemo: porculanski (svijetli), tamni i srednji (neutralni) ten.

Baš svaki od njih ima svoju “dobitnu” roza nijansu!

Jednostavan test za perfektan izbor

Kako bi odredila svoj tip potrebno je na dnevnom svjetlu pogledati vene oko svog ručnog zgloba i utvrditi njihovu boju:

plave ili ljubičaste: hladan podton

zelene ili maslinaste: topli podton

ne može odrediti boju: neutralni podton

Pravilo je jasno: topli podtonovi traže šminku toplih boja; hladni hladnu; dok neutralnima odgovara sve (čak i neon roza). Što je veći postotak crvene, žute ili narandžaste u nekoj boji, ona je toplija, a plave, zelene ili ljubičaste – hladnija.

Iako je podjela jasna, to ne znači da osobe s toplim podtonom kože ne smiju nositi plavu, već potrebno izabrati njenu topliju nijansu. Isto tako, osobe s hladnim podtonom mogu izabrati hladniju nijansu narandžaste.

Svijetli ten

Ako imate proziran ili porculanski ten teško možete napraviti grešku pri izboru. Odličnog saveznika možete potražiti u nježno roza i koraljnim nijansama, a u obzir dolaze i lila podtonovi, kao i prljavo roza mat ruževi.

Taman ten

Preplanulom, tamnom tenu preporučuju se svijetle, mliječne i jarko roza nijanse. Ako želite da vaša koža izgleda još tamnije, isprobajte roza koja vuče na ljubičasto, a izbjegavajte prljavo i neutralnu roza boju. Fuksija i ciklama će biti pun pogodak posebno ako preko njih nanesete sjaj za usne.

Ten srednje nijanse

Ni taman, ni svijetli, ali svakako najpoželjniji tip, dozvoljava da nosite skroz sve roza nijanse, pogotovo sočnu lubenicu ili nude rozu (kad želite postići prirodniji look). Nećete pogriješiti ni s tamno roza nijansama koje u sebi imaju primjesu karamele ili kafe. Važno je samo da nemaju plave podtonove.

Promijenite ritual – osigurajte boju

Najbolji ruž za usne ima sastojke koji omogućavaju da boja ostane postojana, ali je poželjno da se i sami pridržavate određenih rituala prije šminkanja. Za početak, lagano prebrišite usne ručnikom koji ste prethodno namočili vodom, a poslije nanesete sloj balzama. Pričekajte nekoliko minuta da koža upije, obrišite maramicom, nanesite olovku za usta, pa tek onda neki od izabranih mat ruževa. Olovka će dodati sloj pigmenata i osigurati da boja ne spadne brzo.

Roza ruž za usne je glavni adut ovog ljeta!

Znate li da muškarci provedu dvije sekunde gledajući usne namazane nekom neutralnom bojom, a čak sedam sekundi posmatrajući usne namazane ružičastom!? Dok nježna roza asocira na nevinosti i čistotu, one intenzivnije nijanse povezuju sa zavođenjem. Jarko roza ne samo da će istaknuti vaše usne u prvi plan, već ćete i sami biti u centru pažnje.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.