x

Kako preživjeti prve dane škole

Prvi dani škole mogu donijeti velike promjene u život djeteta i cijele porodice. Važno je polako zakoračiti u školsku godinu, kako dijete ne bi odmah na početku osjetilo iznenadni pritisak, koji može biti veoma demotivirajući. Prilagodba na novi ritam mogla bi potrajati sedam, a ponekad i više dana, pa je dobro to imati na umu kako ne bi preopteretili svog školarca, ali i sebe.

Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta za preživljavanje početka školske godine i laganu „tranziciju“ iz ljetne uživancije u vesele školske izazove.


Ustanite ranije. Tako će dijete imati dovoljno vremena za doručak, i moći će se i bolje psihički pripremiti za promjenu, bez žurbe. I vi ćete sebi dati dovoljno vremena da se spremite i, ako treba, porazgovarate sa djetetom o danu koji ga čeka. Naravno, to znači da dijete treba ranije ići na spavanje.

Izbjegavajte djetetu govoriti koliko će vam nedostajati dok je u školi. Vaše vlastite brige i osjećaje zadržite za sebe, jer bi mogle dodatno opteretiti dijete. Ono ima dovoljno svojih briga u prvim danima škole. Ipak, ukoliko se osjećate tjeskobno, razgovarajte sa ostalim roditeljima i osjećat ćete se puno bolje.

Fokusirajte se na zabavu. Ako pratite dijete u školu, krenite nešto ranije, kako bi sa djetetom obišli školsko dvorište, biblioteku i ostale zabavne sadržaje u i oko škole. Razgovarajte sa djetetom i sugerišite sve zabavne aktivnosti koje može imati u školi.

Ako primijetite da je dijete uzrujano ili nervozno zbog polaska u školu, razgovarajte o tome. Možete reći: “Vidim da si nervozan zbog škole. Kladim se da se i druga djeca tako osjećaju. Hajde da smislimo zajedno šta bi ti pomoglo da se osjećaš bolje.“ Možete predložiti čitanje, odlazak u kino, u park i slično.

Pitajte nastavnike za pomoć. Ako uočite da dijete proživljava izuzetno tjeskobne trenutke pri polasku u školu, obratite se nastavniku. Nastavno osoblje ima mnogo iskustva kod takvih problema, i sigurno će vas ispravno posavjetovati.

Ne zadržavajte se kada dovedete dijete u školu. Brz odlazak može biti korisniji za dijete od beskonačnog mahanja i slanja poljubaca. Ukoliko ste zabrinuti za to kako se dijete osjeća nakon što ste ga ostavili u školi, uvijek možete nazvati nastavnika i provjeriti kako je vaš mali školarac.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.