x

Kako se boriti protiv emocionalnog prejedanja

Žvakanje također može poslužiti kao odvraćanje pažnje od svega što nas opterećuje, navodi Majumdar.

Emocionalno prejedanje je termin poznat u psihologiji i odnosi se na situaciju kada glad dolazi ne kao fiziološka potreba već je uzrokovan stresom. Problem je što je konzumiranje hrane izazvano stresom teško zaustaviti, a to može dovesti do prejedanja. Ako pokušavate da održite zdravu tjelesnu težinu, emocionalno prejedanje će to otežati.


Umrtvi emocije

- Hrana nam može pružiti istu vrstu nagrade i zadovoljstva kao i lijekovi. Žvakanje također može poslužiti kao odvraćanje pažnje od svega što nas opterećuje. Ali konzumiranje hrane da bi se smirio stres, kada ne osjećate glad, nije pobjednička strategija – rekla je Melisa Majumdar (Melissa), portparol Akademije za ishranu i dijetetiku.

Bez obzira da li imate anksiozni poremećaj ili se suočavate sa stalnim stresom u životu, nekoliko jednostavnih savjeta može vam pomoći da ukrotite stresnu ishranu. Nisu mrkve i brokoli ono što ljudi vole da jedu kada su pod stresom, to je uglavnom bilo šta prepuno šećera ili masti.

Izbor šećera i masti može da umrtvi emocije, ali također podiže nivo šećera u krvi. To može da dovede do toga da glad ponovo osjetite veoma brzo, što vas vodi u novi krug konzumiranja hrane zbog stresa.

- Umjesto slatkiša i čipsa, težite unošenju proteina i vlakana, jer se oni sporije vare, istakla je Majumdar.


Bobice i dinje

Pošto grickalice poput krekera mogu biti okidač za neke ljude, uzrokujući da pojedu odjednom cijelu kutiju, Melisa voli da preporuči hranu kao što su bobice i dinja. Ona preporučuje da se kombiniraju sa tvrdo kuhanim jajima, nemasnim grčkim jogurtom ili svježim sirom za proteine.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.