x

Kako se naspavati u trudnoći? Koji su dobri položaji?

Nije se lako naspavati u trudnoći, osim što ćete vrlo malo vjerojatno moći udobno spavati na trbuhu nakon što vam naraste. Tu je još i položaj na leđima koji treba izbjegavati. Imamo li izbora?

Položaj spavanja na trbuhu

Ako ste navikli spavati na trbuhu i želite nastaviti, pokušajte upotrijebiti jastuk za podršku rastućem trbuhu. Neke žene smatraju da im to omogućuje da udobno spavaju na trbuhu sve do drugog tromjesečja.

Položaj spavanja na leđima

Jedan položaj na koji su vas vjerojatno upozoravali, počevši od sredine trudnoće, je spavanje na leđima. Ovaj položaj potencira da težina vaše maternice i bebe pritisne leđa i glavnu venu koja prenosi krv iz donjeg dijela tijela do srca. To može dovesti do smanjenog protoka krvi i može uzrokovati vrtoglavicu, otežano disanje ili ubrzan rad srca.


Položaj spavanja na boku

Na pola trudnoće, vjerojatno će vam savjetovati da počnete spavati na boku. Spavanje na boku čini najmanji pritisak na vaše vene i unutarnje organe. To osigurava najbolji protok krvi u maternici, što znači da će vaša beba dobiti maksimum hranjivih tvari i kisika. Dobra cirkulacija također vam pomaže smanjenjem potencijalnih oteklina proširenih vena na nogama i hemoroida.


Kako se naspavati u trudnoći? I “spavati kao beba”?

Potreban vam je ručnik, nekoliko jastuka i dekica.

Pozicija 1

Legnite se na bok i postavite ručnik sa strane na koju ste okrenuti tako da se vaš trbuh i grudi oslanjaju na njega. Zatim prvi jastuk postavite tako da savijete gornju nogu na njega. Drugi jastuk položite iza vaših leđa, a treći jastuk zagrlite. Na kraju zarolajte dekicu i stavite na jastuk ispod glave.

Pozicija 2

Druga oprobana pozicija koja je isto dobra je na pola leđna. Znači legnite na leđa i stavite 2 ili 3 jastuka iza vas tako da stražnjom stranom glave ležite na njima. Zatim druga dva postavite ispod nogu, a preostala dva svaki sa jedne bočne strane. Ova pozicija vam može omogućiti da se nagnete i prema trbuhu, i na bok i prema leđima ili da se naizmjenično mijenjate.

Pozicija 3

Nađite jastuk za trudnice u obliku velikog slova C, kao na slici, koji će vam omogućiti savršeno spavanje na boku i spavanje poput bebe..

Može biti izazov dobro se naspavati dok ste trudni. Pazite što jedete i pijete, uspostavite opuštajuću rutinu prije spavanja, istezanje i duboko disanje mogu pomoći.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.