x

SAVJETI

Kako se osloboditi loših misli i normalno spavati

Ne treba ići u krevet ako ste ljuti ili veoma zabrinuti

Anksiozne misli utječu na mnoge aspekte života, uključujući i san. Prema statistikama, oko 70 posto ljudi brine o poslu, novcu, djeci i odnosima najmanje tri puta sedmično. I što je više anksioznosti, to je sve gore. Kako se osloboditi ovih misli i početi normalno spavati?

Ostanite mirni

Opustite mišiće - Da biste zaspali, potrebno je smanjiti puls na 60 ili manje otkucaja u minuti. Počnite tako što ćete opustiti mišiće. Lezite na krevet i pokušajte opustiti noge, a zatim se pomjerite, ostanite mirni i fokusirajte se na spavanje.

Vodite bilješke - Prije spavanja, zapišite tri najveće stvari koje izazivaju stres i šta raditi za svaku od njih. Naprimjer, “dječji zubi - pišite zubaru” Kada postoji rješenje za svaki zadatak, mozak je bolje prilagođen spavanju.

Upražnjavajte seks - Orgazam oslobađa endorfine i oksitocin, što vam zauzvrat pomaže da zaspite. Veoma lijep savjet!

Jake emocije

Kupite ponderirano ćebe - Pomaže vam da brže zaspite i manje se okrećete u snu.

Slušajte opuštajuću muziku - Najbolje instrumentalne kompozicije sa sporim ritmom, što istovremeno pomaže u usporavanju pulsa.

Proaktivno rješavajte probleme - Ne treba da idete u krevet ako ste ljuti ili veoma zabrinuti. Pokušajte povratiti sve jake emocije prije spavanja.

Vježbe disanja

Jedan od načina da smirite svoje misli mogu biti jednostavne vježbe disanja. Duboko, sporo disanje također može usporiti otkucaje srca, što može biti od pomoći ako ste anksiozni ili pod stresom iz nekog konkretnog razloga.

- Vaš će se um sigurno vratiti na druge stvari, ali važno je da ga nastavite vraćati na svoje disanje, udisaje i izdisaje - rekao je dr. Kormak O'Donovanu (Cormac).

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.