x

Kako se pripremiti za odmor

Najbolje je imati i dobre živce da se pripremite za neke nepredviđene okolnosti što je uvijek moguće.

Jedan od vjerovatno najstresnijih trenutaka prije početka godišnjeg odmora je pakiranje. Koliko puta vam se dogodilo da ste na more ponijeli hrpu stvari, majice, košulje, kupaće kostime, haljine, i shvatili da zapravo polovicu toga niste niti odjenuli.

Dobri živci

Na godišnji odmor ponesite ono najosnovnije, a preporuka je da se, ako možete, spakirate večer ranije. Ako vas duže vrijeme neće biti u stanu, preporuka je da nikako ne stavljate otvorene prozore, ali isto tako i da ne spuštate roletu skroz do kraja. Ključ od stana svakako ostavite susjedu od povjerenja.

I kada je sve spremno u automobil. Najpametnije bi na put bilo krenuti ili rano ujutro ili kasno navečer. Gužve na cestama sasvim su normalne za ovo doba godine. Za subotu prijepodne bit će pojačanog prometa pa je možda najbolje izbjegavati subotu prijepodne.

Najbolje je imati i dobre živce da se pripremite za neke nepredviđene okolnosti što je uvijek moguće. Gužve su, vruće je, ljudi su nervozni, imati strpljenja, u prometu je to najvažnije i kretati na put odmoran.


Boca vode

Strpljenje je dobrodošlo, baš kao i boca vode, jer termometar vani pokazuje visoke temperature. Klima općenito ne bi smjela biti razlika veća od sedam stepena između vanjske temperature i prostora koji se rashlađuje. Piti dovoljne količine tekućine, ne alkohol, ne zašećereno, ne kofein. Redovno piti, ne čekati da čovjek bude žedan, savjetuju stručnjaci.

Ponesite tablet

Ako mjesto na kojem boravite ima televizor i DVD, obavezno ponesite par crtića ili još bolje, nosite sa sobom tablet koji će vam sigurno biti spas u trenucima kada ćete htjeti malo mira za sebe. Koliko god glupo zvučalo, ali ponekad je to jedini način da se dijete zabavi, a da vi imate sigurnih svojim par minuta mira, koji su vam toliko potrebni.


Pribor za prvu pomoć

Na odmoru uvijek uz sebe imajte pribor za prvu pomoć. Nikad ne znate što se može dogoditi, a kako su djeca ubrzana sto na sat, česte su i ozljede. Kako bi djetetu u svakom trenutku mogli pružiti pomoć, uvijek uz sebe imajte osnovno kao što je flaster, zavoj i sredstvo za dezinfekciju.

Sa sobom na odmor uvijek nosite igračke vaše djece kako im ne bi bilo dosadno ukoliko dođe do pogoršanja vremena. Kada stignete do mora držite se hlada i redovno koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od UV zračenja. A kada odmor počne, ne trčite na sunce. Najbolje ga je izbjegavati od 10 do 17 sati. Nosite laganu, široku, svijetlu odjeću i ne zaboravite kapu, šešir i sunčane naočale.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.