x

Kako šećer utječe na mozak?

Mozak koristi više energije nego bilo koji drugi organ u ljudskom tijelu, a glukoza je njegov primarni izvor goriva. Ali šta se događa kada je mozak izložen prekomjernoj količini šećera u svakodnevnoj ishrani? U ovom slučaju, više definitivno nije bolje.

U mozgu višak šećera narušava naše kognitivne vještine i našu samokontrolu. Mnogim ljudima konzumiranje malo šećera stimuliše želju za većim unosom. Šećer djeluje poput droge u nagradnom centru mozga. Stručnjaci vjeruju da slatka hrana - zajedno sa slanom i masnom hranom - može proizvesti efekte slične ovisnosti u ljudskom mozgu, vodeći do gubitka samokontrole, prejedanja i debljanja. Ovaj nagon za šećerom doprinosi pretilosti i dijabetesu.

Utjecaj šećera na mozak

Utvrđeno je da kod ljudi hrana s visokim glihemijskim indeksom aktivira regije mozga povezane s odgovorom na nagradu i izaziva intenzivniji osjećaj gladi u odnosu na hranu s niskom glihemijom. Hrana koja uzrokuje veće povišenje glukoze u krvi stvara veću ovisnosti.

Istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition koristilo je glikemijski indeks (GI) - mjeru kako se određene namirnice pretvaraju u šećer u tijelu - da bi testirao ovaj proces i otkrilo da je jedenje obroka s visokim GI izazvalo veću aktivnost mozga u regijama uključenim u nagradu i žudnju.

Ovisnost o šećeru

Dodatna istraživanja o moždanim aktivnostima pružila su dokaze koji podupiru ideju da prejedanje mijenja sastav nagrađivanja našeg mozga, koji zatim dodatno potiče prejedanje. Isti postupak mozga je povezan s ovisnošću.


Da li je šećer zaista ovisan?

Vremenom su potrebne veće količine supstance kako bi se postigla ista razina nagrade. Istraživanja pokazuju da prejedanje rezultira smanjenim odgovorom na nagrade i progresivnim pogoršavanjem ovisnosti o hrani bogatoj šećerima i mastima.

Kako šećer utječe na pamćenje?

Višak šećera u tijelu je štetan, a povećavanje glukoze u krvotoku može biti štetno za mozak. Ovo rezultira usporenom kognitivnom funkcijom i deficitima u pamćenju i pažnji. Neka istraživanja pokazuju da velika konzumacija šećera uzrokuje upale u mozgu, što dovodi do poteškoća s pamćenjem. Dobra vijest je da ovo upalno oštećenje nije trajno.

Istraživanje iz 2017. godine u časopisu Appetite otkrilo je da se oštećenje memorije uzrokovano konzumacijom šećera može poništiti konzumiranjem zdrave ishrane s niskim udjelom šećera. Dodavanje omega-3 masnih kiselina i kurkumina u ishranu može poboljšati memoriju.


Utjecaj na raspoloženje

Šećer također utječe na raspoloženje. Prema nekim istraživanjima, sposobnost obrade emocija se ugrožava kada je glukoza u krvi povišena. U jednom od najvećih istraživanja povezanih sa šećerom i depresijom, otkriveno je da su veće stope konzumacije šećera povezane s većom učestalošću depresije.

Unos šećera ometa mentalne sposobnosti

Povišena glukoza u krvi šteti krvnim sudovima. Oštećenje krvnih žila glavni je uzrok vaskularnih komplikacija dijabetesa, što dovodi do drugih problema, poput oštećenja krvnih žila u mozgu i očima koje uzrokuju retinopatiju. Studije dugotrajnih dijabetičara pokazuju progresivno oštećenje mozga što dovodi do deficita u učenju, pamćenju, brzini rada i drugim kognitivnim funkcijama.

Česta izloženost visokim nivoima glukoze smanjuje mentalni kapacitet. Čak i kod onih bez dijabetesa, veća potrošnja šećera povezana je s nižim rezultatima na testovima kognitivne funkcije. Smatra se da su ovi efekti posljedica kombinacije hiperglikemije, hipertenzije, rezistencije na inzulin i povišenog holesterola.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.