x

Sjajno rješenje

Kako su Italijani "slučajno" napravili idealne hotele za period pandemije

Italija od devedesetih praktikuje turistički model poznat kao "albergo diffuso" ili raštrkani hotel. Ovo ustvari predstavlja raspoređivanje soba hotela u različite kuće uglavnom napuštenog sela i moglo bi biti savršeno rješenje za turizam u doba pandemije koronavirusa, piše CNN.

Većina starih italijanskih sela dijeli isti problem - stanovnici odlaze u veće gradove kako bi pronašli posao, ostavljajući iza sebe prazne kuće. Upravo zbog toga je u nekim dijelovima ove države vrlo jednostavno pronaći dom za vrlo malo novca, jer Italijani pokušavaju privući ljude da se vrate i popune prazninu.

Hotelijeri su iskoristili situaciju i otkupili neka od ovih sela, te su kuće transformisali u luksuzne apartmane. Na taj način gosti mogu iznajmiti kompletnu kuću samo za sebe, ali i posjetiti restorane i slične atrakcije u drugom dijelu sela.


Naprimjer, oni koji odluče posjetiti Italiju čim se turizam počne oporavljati - moći će uživati u selu Santo Stefano di Sessanio. Ono je zaleđeno u vremenu, a posjetiteljima nudi čist zrak, domaći hljeb, sireve, vina, ukusno voće i razne vrste mesa.

Vrlo je tradicionalno, a u centru se nalazi kafić koji nudi samo domaću hranu. Posjetitelje uslužuje konobar koji će im vrlo rado objasniti kako je koje jelo i piće napravljeno.


U Italiji je trenutno otvoreno 150 "raštrkanih" hotela. Pretpostavlja se da će ovi hoteli igrati značajnu ulogu u narednom periodu kada se država počne oporavljati od štete koju je napravila pandemija koronavirusa. Turistički sektor vjeruje da će turisti isprva željeti da borave u odvojenim apartmanima, tj. da će htjeti da održavaju fizičku distancu od stranaca.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.