x

Kako zaštititi kožu lica od plave svjetlosti koju emituju digitalni uređaji?

Svi mi ovih dana provodimo pozamašan dio dana i noći pred ekranima, što zbog posla, što zbog zabave. Možemo reći da nam u izolaciji digitalni uređaji služe kao jedini prozor u vanjski svijet, a sve naše uobičajene aktivnosti koje se obavljaju izvan kuće, poput odlaska na koktel ili predstavu, trenutno su zamijenjene blještećim ekranima kod kuće. Plava svjetlost, koju emitiraju svi digitalni ekrani, već i u uobičajenim okolnostima utiče na kožu lica. A sada kada nam su nam ovi uređaji postali saveznici kroz cijeli dan, ne smijemo zaboraviti da će, ako ne reagujemo na vrijeme, povećano izlaganje ovome zračenju ostaviti neželjene tragove na licu.

Šta je zapravo plava svjetlost?

Iako manje razvikana od UV zračenja, takođe može doći iz prirodnog izvora (sunčeve svjetlosti), ali u najjačoj formi zrači upravo iz digitalnih uređaja. Plava svjetlost iz sunca nije štetna za kožu kao UV zrake jer u prirodi dolazi u dužim valnim duljinama pa je preslaba da učini veću štetu.

No, iz uređaja zrači valnom duljinom od 380 do 500 nanometara, te može prouzrokovati tkz. oksidacijski stres na našoj koži, čime se pojačava proizvodnja slobodnih radikala koji, vjerovatno već znate, uzrokuju starenje kože. Osim pojave bora, simptomi mogu biti i umoran te suh, dehidriran ten.

Kako zaštiti kožu lica sad kad provodimo toliko vremena izloženi ovoj neželjenoj energiji?

Kao odgovor na povećanje slobodnih radikala, iz bilo kojeg razloga, pa tako i ovog, uvijek dolaze antioksidanti! Najjači antioksidans je Vitamin C, pa svakako uvrstite neki serum ovoga tipa u svoju izolacijsku beauty rutinu.

Brendovi poput Susanne Kaufmann osmislili su posebne 15-to dnevne tretmane za borbu protiv ovog problema, ali bilo koji Vitamin C će poslužiti! Enzim Q10, prisutan u brojnim kremama, kao i hijaluronska kiselina, takođe su neki od sastojaka koji će pomoći da se koža lica obrani od ovih zraka, te ostane svježeg i zdravog izgleda.

Osim nanošenja antioksidacijskih seruma i krema, dobar način smanjenja štetnog uticaja je i barem dio dana odmaknuti se od omiljenih nam digitalnih “prijatelja”.

Umjesto “bindžovanja”, odmorite se uz dobru staru knjigu! Prijateljicu ponekad nazovite na kućni telefon, a za lijepog vremena jednostavno sjednite na balkon (ili se naslonite uz prozor), te posmatrajte prirodu-odmoritće vam oči i dušu (plava svjetlost negativno utiče i na vid), a ten će na čistom vazduhu dodatno živnuti!


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.