x

Kako zaštititi organizam od virusa i mikroba

Ova biljka podiže imunološki sistem i možete je davati djeci starijoj od godinu dana .

Imunitet, odnosno odbrambeni sistem djetetovog organizma treba jačati, ali prirodnim putem. Što je jači imunitet, dijete se lakše bori protiv najrazličitijih mikroba kojima je stalno izloženo.

Zaštitu tijela od mikroba omogućuju najprije koža i sluznice, koje sprečavaju njihovo prodiranje u tijelo. Nekim mikrobima to uspije, a onda uzrokuju različite infekcije. Tijelo je za takvu odbranu razvilo imunološki sistem koji svojim složenim djelovanjem prepoznaje najrazličitija strana tijela i bori se protiv njih.

Najpoznatija biljka za dizanje imuniteta od koje se prave različiti farmaceutski pripravci je ehinacea. Sadrži aktivne principe koji kao imunostimulatori, pojačavaju odbrambenu moć organizma. Dokazano je i antivirusno djelovanje ehinacee protiv virusa gripa i herpesa.

Indijanska plemena su je prije 500 godina koristila kao biljnu kašu za liječenje rana. Ljekovite tvari soka ehinacee povećavaju broj bjelih krvnih zrnaca i poboljšavaju njihovu funkciju. Danas se purpurna ehinacea proizvodi u obliku kapi, sirupa i tableta.

U apoteci možete kupiti ove proizvode, ali ih možete uključiti samo djeci starijoj od godine dana. Za djecu stariju od četiri godine možete naći ehinaceu u kombinaciji sa acerolom, propolisom I cinkom.

Acerola je bogata vitaminom C. Sadrži oko 80 puta više vitamina C nego limun. Propolis djeluje protiv bakterija, gljivica i virusa, a ima antioksidativno i protivupalno dejstvo.

Cink je oligo element koji učestvuje u regulaciji i produkciji ćelija imunog sistema. Djeci mlađoj od godinu možete ga davati uz savjet s pedijatrom.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.