x

ISTRAŽIVANJE

Kakve sve posljedice imaju žene koje rade sjedeći

Previše sjedenja organizmu šteti koliko i pušenje cigareta

Ako radite u kancelariji u sjedećem položaju, vi zapravo sjedeći provodite više vremena nego prosječna osoba starija od 75 godina, kaže nedavno istraživanje.

Taj zabrinjavajući trend loše utječe na cjelokupno zdravlje, kažu ljekari, i upozoravaju da previše sjedenja organizmu šteti koliko i pušenje cigareta.

Upala najvećeg živca u ljudskom tijelu

Sjedenje opterećuje leđa, tetive koljena, vrat i ramena, i prouzrokuje sušenje glutealnih mišića zadnjice, naročito ako ste ujedno i nagnuti nad radnim stolom, a ljekari kažu da previše sjedenja i premalo vježbanja između može lako dovesti do upale najvećeg živca u ljudskom tijelu – išijadičnog živca.

On ide iz kičme kroz kukove i niz zadnji dio nogu, gdje osoba obično osjeti bol kad je ukliješten.

– Bol tada ide i iz kukova i može da bude blag, oštar, može da se osjeti peckanje i trnjenje - kažu ljekaru i dodaju da sjedenje prouzrokuje i skraćivanje mišića kuka, što može da dovede do problema sa zglobovima.

Isto tako, dugotrajno sjedenje može da uzrokuje i probleme s leđima, naročito ako stalno sjedite u lošem položaju ili ne koristite ergonomski dizajniranu stolicu, a može da bude i uzrok kompresije u diskovima kičme, što dovodi do njene prerane degeneracije koja je često vrlo bolna.

 Tijela biološki starija za osam godina

– U tom slučaju ljekar može da vam prepiše ijlekove za smanjenje bola i upale kod artritisa i drugih bolnih problema s kukom, koji su dostupni i kao kreme i kao gelovi – piše WebMD.

Ljekar vam može pomoći i prepisivanjem kortikosteroida, lijekova protiv bolova i lijekova za liječenje autoimunih i upalnih bolesti.

Istraživanje provedeno među ženama koje rade sjedeći pokazalo je da sjedenje više od deset sati dnevno dovodi do toga da im tijela budu biološki starija za osam godina, a njemački istraživači su pokazali da sjedenjem povećavamo i rizik od nekih vrsta karcinoma – poput karcinoma crijeva, sluznice maternice i pluća.

Može da utječe na mentalno zdravlje osobe

Istraživanja su povezala sjedenje i sa nizom drugih zdravstvenih problema. Ono može da bude odgovorno za gojaznost, povišen krvni pritisak, visok šećer u krvi, višak tjelesne masnoće oko struka i nezdrav nivo holesterola.

Također, nedovoljno kretanje tokom dana može da utječe na mentalno zdravlje osobe, a nedavno objavljeno istraživanje kaže da su ljudi koji više vremena provode sjedeći u većem riziku od depresije.

Ipak, istraživači naglašavaju da, premda je pronađena veza, nikako se ne može reći da položaj tijela prouzrokuje depresiju, a svima koji puno sjede savetuju česte kratke šetnje tokom radnog dana.

– Osobe koje rade od kuće mogu prije, poslije i za vrijeme radnog dana da prošetaju, kako bi imali osjećaj putovanja na posao koje nam dokazano koristi fizički i mentalno - zaključili su ljekari.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.